Válečná munice se i po více než sto letech objevuje na Vysočině

Na dvou místech Vysočiny, na Žďársku a Třebíčsku, našli o víkendu lidé válečnou munici z první a druhé světové války, v obou případech se jednalo o staré nevybuchlé granáty.

uniweb weby

V sobotu 22. dubna odpoledne vyjeli policisté na Žďársku po oznámení nálezu předmětu připomínajícího granát mezi Ostrovem nad Oslavou a Kotlasy, kde ho našel muž při oránína poli. „Operační důstojníkoznamovatele poučil nálezce, aby s nalezeným předmětem nijak nemanipuloval a vyčkal příjezdu policejní hlídky. Na místo ihned vyslal policisty z obvodního oddělení ve Žďáře nad Sázavou, kteří zjistili, že se pravděpodobně jedná o starou nevybuchlou munici. Místo proto zajistili a vyžádali součinnost Pyrotechnické služby Policie České republiky. Pyrotechnik předmětidentifikoval jako německý protibetonový granát ráže 150 milimetrů, pocházejícíz období druhé světové války. Nalezenou munici pyrotechnik zajistil apřevezl k dalšímu opatření a likvidaci,“ popsala policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

Druhý nález oznámil nálezce v neděli 23. dubna po jedné hodině odpoledne na tísňovou linku 158 nález podezřelého předmětu v katastru Kralic nad Oslavou. „Nálezce ho objevil u železniční trati při provádění údržbových prací. Na místo ihned vyjela policejní hlídka nález prověřit. Policisté po příjezdu zjistili, že se jedná o nevybuchlou munici a přivolali policejního pyrotechnika. Okolí nálezu policisté zajistili proti vstupu nepovolaných osob. Pyrotechnik munici identifikoval jako dělostřelecký granát z období první světové války. Munice byla značně zkorodovaná a převoz granátu by byl značně nebezpečný. Okolí nálezu policisté zkontrolovali a pyrotechnik granát na bezpečném místě zničil,“ dodala informace ke druhému nálezu policejní mluvčí Jana Kroutilová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy