O vyrovnávací platbu už požádaly v Chotěboři dva subjekty – Fokus i havlíčkobrodská Charita

Zastupitelstvo města schválilo zásady pro poskytování příspěvku na vyrovnávací platbu týkající se sociálních služeb. Registrovaní poskytovatelé sociálních služeb, jež se budou týkat občanů Chotěboře, si tak po poskytnutí služby mohou nárokovat na příspěvek od města.

uniweb weby

„Chceme vyjít vstříc lidem, kteří mají trvalé bydliště v Chotěboři, a čerpají standardní sociální služby. Na těch se bude město podílet určitou částkou, vypočítanou podle platného ceníku. Sociální zařízení, které se rozhodne využít vyrovnávací platbu, musí požádat o smlouvu s městem. Na základě té pak zpětně po čtvrtletí uhradíme alikvotní část z reálně vykázané služby,“ vysvětlil starosta Tomáš Škaryd s tím, že město se rozhodlo nastavit stejný model pro poskytování vyrovnávací platby, jež už úspěšně funguje na krajském úřadu v Jihlavě. 

Za první tři měsíce, tedy leden, únor a březen již požádaly o proplacení Oblastní charita Havlíčkův Brod a místní pobočka Fokusu Vysočina. „Jedná se o částku 700 tisíc korun pro oba subjekty,“ informoval starosta Tomáš Škaryd. Příspěvky by jak Fokusu, tak Charitě měly být proplaceny už v dubnu na základě skutečně vynaložených nákladů. Vyrovnávací platby se týkají pouze občanů Chotěboře s tím, že sociální zařízení, jež službu poskytne, nemusí mít sídlo v Chotěboři. 

„Je to novátorská věc, jsme zatím jediné město v Kraji Vysočina, jež tyto zásady schválilo. Každý rok je budeme aktualizovat dle reálného využití služeb. Pokud se to osvědčí, rádi bychom podobný model poskytování plateb zavedli například i v oblasti sportu nebo kultury,“ doplnil Tomáš Škaryd. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy