Otevření pamětní síně P. Jana Buly se neslo v duchu odpuštění

Vrcholem sobotního slavnostního odpoledne v Lukově u Moravských Budějovic bylo otevření Pamětní síně P. Jana Buly, místního rodáka, kterého v souvislosti s babickou tragédií nechali popravit komunisty ovládnuté soudy.

uniweb weby

V síni, nacházející se v budově opravené lukovské fary, si účastníci akce prohlédli Bulův primiční ornát, kalich, růženec i dokumenty a fotografie připomínající jeho krátký život.

„Připadá mi zvláštní, že takřka vedle sebe – v Lukově a v Dolních Vilémovicích – žili a tragicky zemřeli dva hrdinové, které spojovalo nejen členství ve skautu, ale i jejich křestní jméno Jan Křtitel. Byli to Jan Bula a Jan Kubiš. Pro svobodu obětovali své mladé životy. Nikdy nesmíme zapomenout na jejich mučednickou smrt a sjejich osudy musíme seznamovat i naše děti,“ uvedl ve svém projevu historik a spisovatel, plukovník Eduard Stehlík z Ministerstva obrany ČR.

Ten pak za potlesku shromážděných občanů předal pamětní plaketu a odznak účastníka odboje a odporu proti komunismu synovi popraveného lukovského občana Jaroslava Melkuse.

Slavnostní odpoledne, programově připravené místními dobrovolníky, bylo zakončeno uvedením nové knihy Luďka Navary a Miroslava Kasáčka A přece budu blízko o životě a mučednické smrti kněží Jana Buly a Václava Drboly.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.09.2016 06:37




0 +
 

Hlavní zprávy