Policisté zachránili dívce život

JIHLAVSKO: Policisty ocenil krajský policejní ředitel

uniweb weby

Skleněnou plaketou Krajského ředitelství policie kraje Vysočina  ocenil dnes, ve středu 6. března, dvojici policistů z obvodního oddělení Jihlava ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina brig. gen. Mgr. Miloš Trojánek

Policisté pprap. Ing. Radek Pytlík a pprap. Jindřich Dáňa zachránili 20. února ve večerních hodinách život nezletilé dívce, která chtěla spáchat sebevraždu skokem z jihlavských hradeb. Krajský policejní ředitel společně s vedoucím územního odboru Jihlava plk. PhDr. Alešem Indrou a vedoucím obvodního oddělení Jihlava npor. Danielem Bestou oběma policistům poděkoval za projevení osobní statečnosti a duchapřítomnosti při záchraně života mladé dívky.

Ve středu 20. února letošního roku krátce před půl desátou večer byla hlídka z obvodního oddělení Jihlava vyslána cestou operačního důstojníka integrovaného operačního střediska na ulici Hradební v Jihlavě, kde měla na hradební zdi viset neznámá žena, která měla volat o pomoc. Hlídka přijela na místo ve velice krátkém čase a po příjezdu na místo policisté viděli, že na hradební zdi skutečně visí žena, která křičí o pomoc. Vstup na hradby byl ale uzavřen uzamčenou bránou, kterou museli policisté nejdříve přelézt, aby se k ženě dostali. Když přiběhli na místo, žena visela na zdi a držela se pouze za konečky prstů. Oba policisté se proto k dívce přes římsu na okraji zdi naklonili a chytili ji   za obě ruce a vytáhli přes okraj římsy na pevnou zem. Poté ji odvedli do bezpečného prostoru, protože byla velice rozrušená a byla v šoku. I když nejevila žádné známky viditelného poranění, policisté na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu.

Policisté si s dívkou až do příjezdu zdravotnické záchranné služby povídali a z rozhovoru zjistili, že dívce je teprve čtrnáct let

Dívka se policistům svěřila, že má osobní problémy, které chtěla řešit sebevraždou – skokem z hradební zdi. Stoupla si proto na římsu a chtěla skočit, ale chvíli tam prý nečinně stála a přemýšlela o plánovaném činu, ale najednou jí uklouzla noha a ona padala dolů, kde se zachytila o okraj římsy a snažila se volat o pomoc. Její volání slyšela žena, která právě odcházela z práce z objektu obchodního centra, které je naproti hradbám. Žena proto okamžitě zavolala na linku 158 a celou věc oznámila a dívce tak přivolala pomoc. Až do příjezdu hlídky zůstala na místě a policistům přesně ukázala, ve kterém místě se žena na hradbách nachází. Zachráněnou dívku si na místě převzali záchranáři a převezli ji na vyšetření do jihlavské nemocnice.

„Dívka byla už úplně vyčerpaná, nevěděli jsme, jak dlouho před naším příjezdem tam visela. Už neměla téměř žádné síly. Velkým štěstím asi bylo, že se jednou nohou opírala o vystouplý kámen v hradbách, jinak by se asi tak dlouho neudržela,“ popsali situaci policisté a dodali, že je velice příjemně překvapilo, když se dívka, i přesto, že byla velice rozrušená, chtěla potkat se ženou, která ji přivolala pomoc a této ženě poděkovala. „Uvědomili jsme si, že dívce asi všechno došlo a že se zřejmě jednalo o nějaký zkrat, kterého pak sama litovala, ale to už bylo pozdě, protože uklouzla a nedokázala se bez pomoci dostat zpět,“ dodali zachránci.

Oba policisté rychle, profesionálně a především lidsky zasáhli a mladé dívce, která má celý život před sebou, zachránili život

Jejich vysoce profesionální chování a duchapřítomnost vyzdvihl krajský policejní ředitel, který uvedl, že oba policisté zaslouží poděkování, a především  respekt ostatních kolegů. „Dívka si mohla pádem z výšky způsobit smrtelné zranění, ale také mohla pád sice přežít, ale způsobit si vážné poranění páteře s trvalými následky. Díky vám dvěma dostala druhou šanci a věřím, že to dívce časem dojde, co jste pro niv ten okamžik udělali,“ doplnil brig. gen. Mgr. Miloš Trojánek s tím, že takové chování policistů dělá dobré jméno nejen krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru.

Čtyřiadvacetiletý pprap. Jindřich Dáňa slouží u Policie České republiky od 1. února 2016. Jeho osmadvacetiletý kolega pprap. Ing. Radek Pytlík nastoupil do služebního poměru 1. června 2016. Radek Pytlík byl za záchranu života oceněn krajským ředitelem opakovaně.  Loni v prosinci zachránil společně s kolegou život muži, který bezvládně ležel nedaleko zastávky MHD na ulici Brtnická v Jihlava.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy