Tradiční košt pálenek ve Velkém Meziříčí

V sobotu 1. dubna proběhlo vyhodnocení destilátů třináctého ročníku Tradičního koštu pálenek. Košt byl založen a vznikl původně v Kozlově, avšak od roku 2010 se koná ve Velkém Meziříčí. Letos bylo vystavováno 190 vzorků destilátů.

uniweb weby

Bylo to sice méně než vloni, kdy bylo  celkem 208 destilátů, ale jsme s výsledkem spokojeni. Loňský podzim sice přál na Vysočině úrodě ovoce, ale nebylo příliš kvalitní. Chyběla vyzrálost a sladkost plodů, to se projevilo i na kvalitě pálenek a množství vystavovaných vzorků. Největší neúroda byla v meruňkách, ty se neurodily ani na jižní Moravě, popsal úrověň soutěže hlavní pořadatel Jaromír Plodek.

Destiláty na výstavu dorazily z celé republiky, nejvzdálenější vystavovatel byl z Českých Budějovic, Prostějova či jižní Moravy.

Na Koštu pálenek bylo vyhlášeno celkem jedenáct kategorií – slivovice, jablkovice, hruškovice, vínovice, blumy/rynglovice, třešně/višňovice, černý bez, meruňkovice, mirabelkovice, ostatní ovoce a likéry. „Degustátoři si chválili především slivovice, které byly opravdu téměř všechny výborné. Ale obstály i jablkovice a hruškovice, které jsou pro náš kraj obvyklé. V každé kategorii byl vyhlášen vítěz. Ale jen ten nejlepší z každé kategorie (vítěz vítězů) získal titul šampióna koštu. Tím se letos stala hruškovice pana Vladimíra Častulíka, majitele a provozovatele pěstitelské pálenice ve Velké Bíteši,“ dodal Jaromír Plodek.
Veřejná výstava destilátů Tradičního koštu pálenek se bude konat v sobotu 8. dubna v sále hasičky ve Velkém Meziříčí od 15.00. „Nabádáme zájemce, aby se nebály přijít, zábava je skvělá a je možnost ochutnat jakékoliv vzorky, vždy po malých kalíšcích (ochutnávka v ceně vstupného). Je zařazen i kulturní program,“ uzavřel  Jaromír Plodek.  
Bližší informace jsou na webových stránkách.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy