Dluhy Čechů? Už 2,5 bilionu korun. Experti očekávají problémy

Celkový objem dlouhodobého a krátkodobého dluhu Čechů dosáhl v prvním čtvrtletí roku 2020 téměř 2,5 bilionu korun, což je o 146 miliard více než ve stejném období roku 2019.

uniweb weby

Problémy se splácením sice dlouhodobě klesají, jenže experti se obávají, že příznivý trend pravidelného splácení hypoték i menších spotřebitelských úvěrů bude vlivem koronakrize narušen. Situaci totiž bude negativně ovlivňovat zvyšující se nezaměstnanost.

Kraj Vysočina je druhý nejméně zadlužený

87,7 miliardy korun, to je podle Úvěrového barometru, pravidelně zveřejňovaného Bankovním a Nebankovním registrem klientských informací (BRKI a NRKI), celkový dluh občanů v kraji Vysočina v prvním kvartále roku 2020. Druhý nejmenší dluh ze všech krajů ČR.

Z toho 67,8 miliardy dělají dlouhodobé úvěry určené na bydlení. Zbylých 19,9 miliardy pak tvoří půjčky krátkodobé, ke kterým se řadí všechny ostatní typy zadlužení, ať už to jsou rychlé půjčky na účet nebo hotovostní úvěry, autopůjčky, kreditky, nákupy na splátky a další.

Nejvíce jsou zadlužení Pražané

Největší celkový dluh je evidován v Praze, kde se jedná o 431,3 miliardy korun. Z toho 378,6 miliardy jsou hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, zbytek opět dělají závazky menší. Na opačném konci žebříčku stojí kraj Karlovarský, kde se celkový dluh obyvatel vyšplhal v prvním čtvrtletí 2020 jen na 57,5 miliardy korun, z toho 40,3 miliardy v podobě hypoték.

Vysočina excelovala se snížením krátkodobého zadlužení

Kraj vysočina je jediným krajem, u kterého byl zaznamenán meziroční pokles zadlužení, a to u krátkodobých úvěrů. Sice jen o -0,1 %, ale stále se jedná o pokles. Ve všech ostatních krajích zadlužení obyvatel krátkodobými závazky rostlo, jak můžete vyčíst z grafu sestaveného registry klientských informací.

Graf 1: Meziroční růst objemu dluhu podle krajů, 2020/2019

Zdroj: Bankovní a Nebankovní registr klientských informací. URL: https://www.cbcb.cz/barometr-uveroveho-trhu-1-kvartal-2020/

Dlouhodobé úvěry na bydlení v kraji Vysočina naopak rostly
, dokonce třetím nejrychlejším tempem ze všech krajů (+7,4 %). Na Vysočině se touto dobou více kupují byty, domy a chalupy než před rokem. Dlouhodobé zadlužení rostlo rychleji už jen v kraji Plzeňském (+7,9 %) a v Jihomoravském (+7,5 %).

Na Jihlavsku se úvěry na bydlení splácejí bezproblémově

Viděli jsme, že obyvatelé kraje Vysočina vzali v prvním čtvrtletí 2020 hypotéky a úvěry ze stavebního spoření takřka útokem. Banky lidem v jejich žádostech většinou vyhověly - a není se čemu divit. Tento kraj totiž patří k nejlepším v jejich splácení.

Podíl klientů s ohroženým dlouhodobým dluhem na počtu obyvatel kraje totiž dělá jen 0,1 %, což je v rámci celé republiky hodnota spíše nižší. Jak se můžete přesvědčit v obrázku č. 1, najdeme i kraje, kde hodnota dosahuje dvojnásobku, tedy 0,2 %. Dodejme ještě, že ohrožený dluh je dle definice BRKI a NRKI takový, kde nebyly zaplaceny nejméně tři po sobě jdoucí splátky, případně již došlo k jeho zesplatnění.

Obrázek 1: Podíl klientů s ohroženým dlouhodobým dluhem na počtu obyvatel v jednotlivých krajích v prvním čtvrtletí roku 2020

Zdroj: Bankovní a Nebankovní registr klientských informací. URL: https://www.cbcb.cz/barometr-uveroveho-trhu-1-kvartal-2020/

Ani se splácením krátkodobých úvěrů na tom nejsou lidé z Jihlavska nijak špatně
. Podíl klientů s ohroženým dlouhodobým dluhem na počtu obyvatel kraje tu činí jen 1,2 %, což je nejméně z celé republiky. Stejně dobře na tom jsou i lidé v Praze. V ostatních krajích evidují registry dlužníků výrazně vyšší problémy se splácením krátkodobých závazků, například kraj Karlovarský nebo kraj Ústecký vykazují 2,9% podíl klientů s ohroženým dluhem.

Situaci bude negativně ovlivňovat zvyšující se nezaměstnanost

Podle informací serveru Banky.cz bude současnou historicky nejpříznivější situaci se splácením ovlivňovat rostoucí nezaměstnanost – a jak jinak než negativně. Právě u nezaměstnaných lidí hrozí problémy se splácením, protože podpora v nezaměstnanosti jednak trvá jen několik měsíců, jednak je nízká na to, aby se z ní dala splácet hypotéka.
Už nyní je nezaměstnanost nejvyšší za poslední dva roky. A bude růst i nadále – zejména s koncem sezónních prací. Proto pokud zvažujete jakékoliv zadlužení, buďte ještě obezřetnější a dobře zvažujte budoucí možnosti svého zaměstnání či podnikání.

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 17.08.2020 09:52



3 +
 

Hlavní zprávy