Je Třebíčsko připraveno na turisty?

Existují dva typy turistů. Ti, co plánují výlety u počítače a ti, co jezdí tzv. na blind. Je Třebíčsko na turisty opravdu připraveno?

uniweb weby

Městské kulturní středisko Třebíč se pustilo do společných balíčků s lodní dopravou po Dalešické přehradě, Okresní hospodářská komora iniciovala vloni vznik Výletních novin a jednotlivé organizace o sobě dávají vědět, aby i jejich propagační leták byl v jednotlivých Informačních centrech. K ucelenosti a přehlednosti to má však stále daleko.  Po společné turistické propagaci regionu volají starostové už dlouho.  Na Třebíčsku  proto vznikla destinační kancelář, která se bude soustředit  na marketing rozvoje cestovního ruchu na Třebíčsku. "Z měst a obcí vezme atraktivní programy a nabídne turistům kompletní balíčky. Kancelář má za úkol koordinovat rozvoj cestovního ruchu vrámci celé oblasti, vyhledávat dotační příležitosti na marketing a hlavně připravovat balíčky pro turisty, kteří přijedou do našeho regionu tak, aby zde pobyli několik dní a dostali kompletní ucelenou nabídku toho, co mohou navštívit," říká místostarosta Třebíče Pavel Pacal.  

Turisté v Třebíči každoročně přibývají. V roce 2013 jich bylo 113 000, v loni už 124 000. Je vidět, že Městké kulturní středisko, které se v Třebíči stará o cestovní ruch, dělám svou práci dobře. Je tedy se od čeho odrazit a dále pokračovat. 

Výlet začíná u počítače

Turistická nabídka se musí zaměřit právě na zmiňované dva typ turistů. Ti, co začínají plánovat výlet u počítače, musí najít přehledný, aktualizovaný web. Pro tyto účely slouží turistům visittrebic.cz. Na webu horacko.cz najdeme tipy na výlety, přečteme si informace o regionu, trochu horší je to s aktualizací sportovních a kulturních akcí. Ambici na souhrnný přehled akcí na Třebíčsku má web vyletninoviny.cz. Je na něm ale ještě hodně práce, zvláště ve shromažďování informací a aktualizaci. Graficky méně atraktivní, nicméně informacemi nabitý je web dalesickaprehrada.cz. O plavbě i počasí se dozvíme také na twitteru, což je pro přehradu zbytečný mediální kanál. Nemají žádného followera. Uživatelsky přehledný a moderní web má zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou.


Jsem tady. A co teď?

Zvykli jsme si využívat balíčky a předpřipravené programy. Někomu odpadne práce s vymýšlením a organizací, jiný se inspiruje pro vytvoření vlastního programu. Turistické balíčky jsou skvělým marketingovým nástrojem a také vodítkem pro rozhodování turistů. Výborným počinem bylo zřízení turistické trasy Po stopách opatů a rabínů v Třebíči, která propojuje památky UNESCO a na atraktivitě ji přidává sběratelská hra. Turisté ubytování na Třebíčsku oceňují tipy ve Výletních novinách. Mladé rodiny se však poptávají po programu pro děti, seniory zase zajímá mix turistiky a pamětihodností včetně zastávek na kávu a občerstvení. Party mladých hledají atraktivní zábavu, ať jsou to kempy, festivaly, interaktivní muzea či zábavné parky. Třebíčsko má ještě velký prostor, jak tyto skupiny oslovit, zaujmout a uspokojit. 

Turisté přijedou tam, kde mají hezký web a facebook
K propagaci Třebíče už přes rok přispívá značnou měrou incomingový tým vedený na radnici místostarostou Pavlem Pacalem. V těchto dnech se jedná o vzniku facebookvé stránky a webu v čínštině, které by čínským turistům přibližovali Třebíč, její život, památky a nabízel tipy k dlouhodobějším pobytům. Třebíč by tak byla po Praze druhým českým městem, které jde aktivně naproti svému potenciálu. 
Třebíčsko má co nabídnou – Třebíč zapsaná v UNESCO, Dalešická přehrada, Jaderná elektrárna Dukovany, rodný dům Jana Kubiše (lze předpokládat zájem zahraničních turistů po zhlédnutí filmu Antropoid), Dalešický pivovar (natáčel se zde film Postřižiny), zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. Úkolem nově vzniklé destinační kanceláře bude zajistit finance na společný marketing Třebíčska. Můžeme se plácat po zádech, jak tu máme hezky, ale pokud se o nás turisté nedozví, nebo odjedou jinam, protože nevěděli, co ještě mohou u nás prožít a ochutnat, tak jsme zaspali. 

Jak to dělají u sousedů

Velmi povedený web je na sousedním Znojemsku – jevisovice.info. Stejně jako Třebíčsko má Dalešickou přehradu, Znojemsko má Vranovskou přehradu - vranovskaprehrada.info. Turisticky atraktivnější je web navstivtevranovsko.cz. Tady si člověk vybere. A když tam ještě nebyl, zřejmě ho to přesvědčí, aby jel. 




Autor: Eva Fruhwirtová Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 01.08.2016 08:00




0 +
 

Hlavní zprávy