Podle čeho vybírat cestovní pojištění?

Vyjíždět do zahraničí bez cestovního pojištění je věc, která se člověku nemusí vůbec vyplatit. Platí to přitom zcela obecně, neboť i když vaše běžné zdravotní pojištění do jisté míry platí v celé EU, je to v takovém případě trochu komplikovanější a rozhodně se vyplatí mít cestovní pojištění i při cestách po Evropě. Nabídka cestovního pojištění je ale na trhu velice široká a vybrat si to nejvhodnější a nejvýhodnější může být pro laiky poměrně složité. Jak tedy k výběru přistupovat?

uniweb weby

K čemu je cestovní pojištění?

Standardní podoba cestovního pojištění zahrnuje léčebné výdaje při onemocnění a úrazech, ke kterým se někdy (pokud si to klient připlatí) přidává pojištění odpovědnosti a zavazadel. Pod léčebné výlohy spadá vždy nezbytné ošetření při úrazech a akutních zdravotních potížích. Podrobnější pohled většinou odhalí, že konkrétně jde vcelku očekávaně o nezbytně dlouhý pobyt v nemocnici, nezbytné léky spolu s repatriací. Právě na hojně používaní pojmy nezbytné a akutní je ale třeba se podívat blíže.

Je zřejmé, že pojišťovna asi nebude chtít platit peníze za léčbu úrazu, který vás vlastně nijak neomezuje. Stejně tak nemůžete očekávat, že pojišťovna podpoří vaše rozhodnutí začít s léčbou vysokého tlaku, který již máte dva roky a váš stav se nikterak nezhoršil, zrovna uprostřed dovolené. Musí se jednat zkrátka o věc, která nesnese odkladu a která se vám přihodila zrovna při pobytu v cizině.

Naučte se také rozlišovat mezi klasickým cestovním pojištěním a pojištěním úrazovým, které je spojené s trvalými následky po úrazu. Kromě toho lze dojednat i další doplňková pojištění jako je pojištění storna cesty, zavazadel či odpovědnosti za způsobenou škodu. A nemusíte se bát, sumy mnohdy nezasáhnou vaši peněženku tak moc, jako by se na první pohled mohlo zdát.

Jak pojištění sjednávat?

Kromě toho, že je vhodné před uzavřením jakékoliv smlouvy srovnat cenu cestovního pojištění u různých pojišťoven, což vám může ušetřit poměrně dost peněz v peněžence, je také třeba dát si pozor na několik základních věcí. Tou první je platnost pojištění. To musí začínat v den, kdy se vydáváte na cestu a končit až dorazíte domů. Udělat chybu v datu a splést se třeba o jeden den není nikterak těžké, následky potom ale mohou být dost drahé.

Stejně tak je třeba na cestovní pojištění myslet ve chvíli, kdy se rozhodnete si pobyt v zahraničí jakkoliv prodloužit. Sjednání pojištění je samozřejmě možné přes internet, pozor ale na to, aby vám nové pojištění začalo platit okamžitě potom, co přestane platit to původní.

Mějte jasno v tom, kde všude pojištění platí. Může se stát, že si budete chtít udělat jednodenní výlet do sousední země, ale tu vaše pojištění nebude pokrývat. Opět se může jednat o zdroj problémů.

Další podmínky mohou být různé. V případě dlouhodobých pojištění je např. povinnost vrátit se po určité době zpět do ČR a teprve potom zase pokračovat v cestě apod. Pokud budete ale vybírat pečlivě, nepochybně najdete takové pojištění, které vám bude maximálně vyhovovat. A co víc, díky srovnávačům můžete i ušetřit a uspořené peníze využít např. pro nákup skrze výhodné slevové kódy.

Zdroj obrázku: Peerayut Chan / Shutterstock.com

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy