Jak chytrá domácnost ohlídá dům?

Ochrana zdraví našich blízkých a bezpečnost majetku: to jsou pro většinu z nás ty nejdůležitější věci, na které je třeba se při vybavování domu či bytu soustředit. V dnešní době už na to nemusíme jít přes pevné dveře a masivní zámky. Střežit nás může i tzv. chytrá domácnost. Jak konkrétně si to představit?

uniweb weby

Bezpečí domu i jeho obyvatel

Bezpečí vašeho domu je vždy vrcholně důležitým parametrem. Dobrým krokem k tomu, aby se zase o kus posunulo tím správným směrem, je pořízení chytré domácnosti. Nikdy není snadné uhlídat všechny možné zapojené spotřebiče. Čím větší dům a početnější rodina je, tím větší to bývá problém. Pokud zhasnete světlo, ihned po vás může někdo vejít, rozsvítit jej a už nezhasnout. Výsledkem jsou utíkající peníze. Ještě důležitější je ale bezpečnost.

Chytrá domácnost bude vždy pečovat o vaše bezpečí, třeba tak, že zajistí, aby spotřebiče neběžely, pokud nejste zrovna přítomni a není to nutné. Tím se minimalizuje riziko požárů. Taková zapnutá žehlička zapomenutá na prkně může při odjezdu na chalupu znamenat velký problém. Ne však s chytrou domácností, která vás na to upozorní a umožní jí i na dálku vypnout.

Při budování systému chytré domácnosti je samozřejmě třeba dobře definovat své potřeby a požadavky a podle toho jej vystavět. Kromě jednotlivých funkčních prvků je důležitý i správný výběr řídící jednotky, mezi ty kvalitní patří např. centrální jednotka TaHoma switch nabízející uživatelům opravdu široké možnosti.

Ochrana proti nehodám i vloupání

Chytrá domácnost funguje jako ochranná bariéra. Může zabránit nehodám, a současně odrazuje případné zloděje během vaší absence. Činit tak může pomocí senzorů, které jsou citlivé na pohyb. Při detekci pohybu systém pozná, že není něco v pořádku, upozorní vás, ať jste kdekoliv, vy pak můžete kontaktovat bezpečnostní službu či policií, která dům prověří.

V době vaší nepřítomnosti v práci či při pobytu na dovolené se tak minimalizuje šance zlodějů vniknout do vašeho domu. Výše uvedené jsou ale pouze příklady možností chytré domácnosti, kterých je ve skutečnosti mnohem více. Posoudit je můžete třeba z nabídky obchodu Somfy.

Chytrá domácnost je vhodná i v domě, kde jsou malé děti, které tak rády objevují elektrické zásuvky. Pokud si bude vaše dítě hrát v pokoji, je možné zásuvky na čas odpojit a předejít tak případnému úrazu elektrickým proudem. Jak vidno, možnosti jsou opravdu široké.

Zdroj obrázku: Somfy

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy