Co byste měli vědět, když zvažujete prodej pozemků?

Prodej pozemku je jednou z možností, jak získat hotovost. Pokud však nemůžete příliš čekat, existuje také výkup pozemků. O co se jedná a které pozemky lze vykoupit?

uniweb weby

Co je výkup pozemku

Výkup pozemku je v principu také prodej, ovšem nikoli přímému kupci, ale specializované firmě např. Vykupnemovitostipraha.cz, která od vás pozemek vykupuje.

Proto je schopna vám garantovat, že od vás pozemek vykoupí prakticky okamžitě. V případě, že potřebujete peníze opravdu rychle, jedná se o vhodné řešení. Výkup tak může být dobrou alternativou v případě finančních potíží nebo jednoduše tehdy, když nemáte zájem pozemek obhospodařovávat.

Standardně může prodej pozemku trvat velmi dlouho. Lépe se prodává orná půda či stavební pozemek, hůře na odbyt jdou louky či ovocné sady. Problém bývají také menší výměry pozemků obklopené pozemky jiných vlastníků.

Které pozemky lze vykoupit

S výkupem však nic podobného nehrozí. Vykoupit je možné zemědělské i komerční pozemky. Výkupem můžete snadno ve zdroj financí přetavit les, ornou půdu, pastviny i vinici nebo sad. Vykoupit je možné dokonce vodní plochy, komunikace či nevyužitelná území.

Běžný je odkup stavebních pozemků či výkup zahrady. Podmínky se však napříč jednotlivými druhy pozemků liší. U stavebního pozemku je především určující přítomnost inženýrských sítí. Podobné tomu bývá u zahrad, kde rozhoduje rovněž atraktivita lokality.

Důležité je ověřit právní stav nemovitosti, tedy, že stavební pozemek je skutečně stavební, na nemovitosti neváznou žádné právní vady. Překážkou pro výkup to však v konečném důsledku není, standardně se vykupují pozemky zatížené různým typem zástavních práv či exekucemi.

Za jakou částku se pozemky vykupují

Při tomto způsobu odkupu pozemku je nutné si především uvědomit, že prodávající neobdrží 100 % kupní ceny.

Způsobeno je to tím, že kupující do celé transakce vstupuje s nemalým rizikem. Vkládá do nemovitosti vlastní kapitál, proto může prodej proběhnout okamžitě. A vždy riskuje, že jemu samotnému se najít kupce pro nemovitost následně nepodaří.

Kupující však může obdržet hotovost prakticky během jediného dne. Navíc si ušetří starosti s prodejem pozemku spojené. Zpravidla to bývá částka nejvýše v hodnotě 90 % z tržní hodnoty.

Co je k výkupu potřeba

Výkup pozemku vyžaduje jen minimum vstupních náležitostí. Prakticky ihned po podpisu kupní smlouvy můžete obdržet dohodnutou částku.

Tu sepíše právník, firma vykupující pozemky za vás vyřeší i další náležitosti, jako je přepis v katastru nemovitostí. Nemusíte se tak ani věnovat úředním formalitám nebo se bát, že jste po právní stránce něco podcenili.

Součástí těchto služeb bývá standardně i komplexní právní servis. Případně také i další poradenství, které vám například umožní vyjednat s věřiteli další postup v případě nesplacených závazků. Více na stránkách www.vykupnemovitostipraha.cz.

Fotogalerie
Autor: Daniel Jedlička Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy