Brodští se v protikuřáckém opatření shodují

Protikuřácký zákon vidí obyvatelé Havlíčkova Brodu jako věčný střet zájmů. O zákonu už ale bylo několikrát rozhodnuto a měl platit v různých podobách. Jeho smyslem je chránit lidi, nikoliv omezovat lidská práva. Klíčová je tedy vzájemná mezilidská tolerance.

uniweb weby

„Tak, jak se mohou cítit nekuřáci diskriminovaní v zakouřeném prostoru, já se cítím diskriminována tím, že musím jít kouřit ven na ulici," tvrdí brodská kosmetička Jana, pravidelná zákaznice kavárny Vysočina na havlíčkobrodském náměstí. 

Kouření je osobní životní styl, ale Listina základních práv a svobod udává, že každý má právo na život, na ochranu zdraví a na kvalitní životní prostředí. Hlavním důvodem protikuřáckého opatření je ochrana před onemocněním srdce, rakovinou a dalšími chronickými a cévními nemocemi způsobenými pasivním kouřením. S tím na jejich pracovišti má problém většina číšníků a servírek. Dvacetiletá Jana a třiadvacetiletá Věra z brodské restaurace si velmi chválí, že se od tohoto léta kouření v jejich pracovišti výrazně omezilo.

Většina kuřáků připouští, že ostatním občanům to nemusí být příjemné. Málokdo ale akceptuje závažnost lékařských výzkumů o tom, že pasivní kouření je škodlivé lidskému zdraví. „V případě, že zákon  bude platit, měl by být řádně zajištěn prostor pro kuřáky venku. Když se dnes podíváte, jak to vypadá venku u restaurací, které zakazují kouření, je to hrůza. Měl by tam být popelník, přístřešek, aby na lidi nepršelo," pokračuje Jana a dopřává si krátkou odmlku při potahu z cigarety. I s tímto opatřením by vznikaly pro podnikatele další náklady.

Lidi, kteří se jdou najíst do restaurace, může kouření obtěžovat. A to kuřáci většinou respektují. Naopak do kaváren nebo barů to podle havlíčkobrodských obyvatel patří. “Jdu si dát v klidu kávu a cigaretu. Kouřím pro odpočinek, pro posezení s kamarádkou," říká Jana. S tímto tvrzení souhlasí podnikatel Oto Král, také kuřák. „Když se jdu najíst do restaurace, není mi to příjemné, ale v hospodě to neřeším," uvádí.

Jednadvacetiletý student psychologie Michal Španěl, nekuřák, vidí zákaz kouření jako porušování práv občanů i vlastníků nemovitostí. „I když kouření zrovna moc nemusím, myslím si, že by stát neměl zasahovat do soukromého podnikání," říká.
Podnikatelům, kteří zaplatili za oddělení kuřáckého a nekuřáckého prostoru, se to může zdát jako zmařená investice. Argument, že se zákazem klesnou tržby, nemusí tak úplně platit. V Anglii platí zákaz kouření na veřejných místech od roku 2007, od té doby stoupla návštěvnost restaurací podle odborníků téměř o čtvrtinu. „Dříve jsme měli zákaz kouření v celé kavárně, ale počet zákazníků se znatelně snížil. Když bude kouření zakázáno úplně, podniky si navzájem v tomto ohledu přestanou konkurovat," myslí si brodský číšník Zdeněk.

Česká republika je už jedinou zemí Evropské unie, kde je kouření na veřejných místech stále povoleno bez žádných větších omezení. Čeští politici připravili v posledních letech několik zákonů, které měli výrazně omezit nebo zakázat kouření v restauracích, ale zatím ani jeden neuspěl a neustále se odkládá. Vypadá to, že koalice a většina obyvatelstva souhlasí se zavedením zákonu na ochranu lidí před účinky tabákového kouře. Podle některých poslanců letos pravděpodobně nestihne být schválen.


Anketa mezi zaměstnanci restaurací: Vadí vám zákaz kouření?

Michaela (22 let, číšnice): Netěším se, až zákaz kouření v pohostinských zařízeních vyjde v platnost, protože budu muset chodit kouřit ven.
Zdeněk
(30 let, číšník): Jsem kuřák, ale v práci to mě i kolegu obtěžuje. I když kouřím docela hodně, jsem tady celý den. Má to velký dopad na mé zdraví. Pokaždé, když přijdu domů z práce, je ze mě cítit kouř. To, že jsou v pohostinství kuřáci a nekuřáci odděleni, podle mě nestačí. 
Miroslav
(28 let, barman): Jsem kuřák a i když mi zakouřené prostředí v našem baru vadí, zvykl jsem si. Chápu zákazníky, které to obtěžuje. V našem baru se nekouří pouze přes obědy.
Jana
(20 let), Věra (23 let): Obě nekouříme, ale myslíme si, že do klubů a barů to patří. V restauracích se nám líbí systém, jaký je zaveden i u nás. Od začátku prázdnin jsou prostory, kde hosté jí, nekuřácké. Cigaretu si však zákazníci mohou dát po skončení obědů na baru, kde je na to vyhrazen prostor s výkonnou klimatizací. Přesto ale obsluhování v zakouřených prostorech není příjemné. 

Autorka: Linda Mayová
Foto: Matúš Kamenický


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 20.11.2016 22:40




0 +
 

Hlavní zprávy