Budkovský zámek po rekonstrukci září novotou

Obnova zámku v Budkově zahrnovala hydroizolaci, nové vrstvy balkónu, opravy schodiště a opěrné zdi, a restaurátorské práce na dveřních ostěních. Projekt zachoval původní architektonický výraz a odstranil betonové tarasy.

uniweb weby

Součástí zakázky bylo i obnovení hydroizolačních opatření v podobě jílových vrstev ve spodní stavbě zámku a nová skladba konstrukčních vrstev balkónu. Dodatečně byla do projektu zahrnuta i obnova schodiště a oprava opěrné zdi. V nádvoří objektu byly provedeny restaurátorské práce na kamenných ostěních dveří. Vše probíhalo pod dohledem památkářů,“ uvedl Karel Janoušek, radní Kraje Vysočina pro oblast majetku.

Plánované opravy na objektu přísně akceptovaly původní architektonický a výtvarný výraz. Zámku se vrátila historická vnější podoba zachycená na dochované fotodokumentaci. Areál byl zbaven necitlivě umístěných betonových tarasů. „Rekonstrukce budkovského pracoviště dětského domova zlepšila standard poskytování služeb ústavní náhradní výchovy pro umístěné děti. Snažíme se tak jim zajistit více přívětivé prostředí pro jejich výchovu a vzdělávání,“ doplnil Jan Břížďala, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.

Dvoupodlažní objekt původně postavený jako sídlo Jana z Budkova stojí v obci od 14. století. Původně se jednalo o vodní tvrz. Na začátku 16. stolení byla přestavěna v pozdně gotickém stylu, následně na gotický zámek s pozdními barokními interiérovými úpravami. Jako dětský domov je objekt využíván od padesátých let minulého století. Současným majitelem objektu je Kraj Vysočina. Zámek v Budkově tvořený čtyřmi křídly prošel postupně částečnou rekonstrukcí v 70tých letech minulého století.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
UNIWEB - weby od lidí pro lidi

Hlavní zprávy