Czech Rise Up podpořil unikátní řešení 3D tisku polomasek

Program Czech Rise Up, který na podporu digitalizace a inovací pro boj s koronavirem spustilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, podpořil i unikátní řešení 3D tisku polomasek od společnost 3DEES Industries.

uniweb weby

3D tisk jako účinný prostředek pro neustálou inovaci, zefektivňování výroby a zlepšení kvality života. Tak vnímá tuto moderní technologii pražská firma 3DEES Industries, které s unikátním řešením 3D tisku polomasek pomohlo i Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Podpořilo ho prostřednictvím dotačního programu Czech Rise Up. Jak vše funguje v praxi, se na vlastní oči přímo v sídle společnosti přesvědčil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko. 

„Podpora moderních technologií, inovací a průmyslu, které nabízejí kvalitní projekty a rychlé zavedení řešení do praxe, je pro MPO prioritou. Pomohl tak mimo jiné program Czech Rise Up, nyní je aktuální třetí veřejná soutěž z programu The Country for the Future, která podporuje vznik inovativních firem, budování infrastruktury s důrazem na digitální služby a umělou inteligenci a zavádění inovací do praxe. Žádosti lze podávat do 31. 3. 2021,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Podle 3DEES Industries nabízí digitální výroba a služby technologická řešení pro aktuální hospodářské změny. Pomocí 3D tisku se dá rychle reagovat na měnící se podmínky podnikání, přizpůsobovat se novým požadavkům na produkty a také řešit případné nenadálé výpadky v dodávkách.

„Některé dodavatelské řetězce efektivně nahradíte jedním digitálním skladem a průmyslovou 3D tiskárnou,“ říká jednatel společnosti 3Dees Industries Ondřej Štefek a dodává: „To byl také důvod, proč jsme nedávno mimo jiné připravili video, kde představujeme celý koncept digitální výroby včetně toho, jak ji lze využít. Týká se pěti hlavních oblastí včetně softwarové a komunikační podpory, nechybí ani konkrétní příklady z praxe.“

Video nazvané „Jak zavést ve firmě digitální výrobu“ si lze přehrát na https://www.3dees.cz/blog/proc-zavadet-digitalni-vyrobu-ve-firme. Na webu společnosti jsou samozřejmě také informace o 3D tisku jako takovém, 3D tiskárnách, 3D skenerech, postprocessingu, softwaru či financování. A právě s financováním pomáhá už dříve zmiňovaný program Czech Rise Up, který na podporu inovativních firem i v boji s pandemií koronaviru vzešel z dílny MPO. Prvně ho resort spustil loni na jaře, druhý běh zaměřený na výzkum a zdravotnictví začal v listopadu 2020.

„Kromě zavedení či rozšíření výroby ochranných pomůcek se z Czech Rise Up podpořil například vývoj automatizovaného přístroje pro extrakci virové RNA ze vzorků pacientů, ochranných kompozitových přileb pro integrovaný záchranný systém, nového typu oxygenerátoru pro podporu dýchání či vytvoření funkčního prototypu aplikace s tréninkovým pracovištěm JIP ve virtuální realitě,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.  

Uspěl i projekt digitálního vrátného, bezdotykové automatické samoobsluhy nebo vývoj nových svítidel se zdrojem pro sterilizaci prostoru. Podpořena byla i výroba "těla" respirátoru/polomasky na 3D tiskárnách, české společnosti 3DEES Industries.

„Zajišťovali jsme výrobu opakovaně použitelné polomasky, kterou lze rychle vytisknout na tiskárně HP Multi Jet Fusion. Výsledkem je respirátor CIIRC RP95-3D schválený jako osobní ochranná pomůcka. Firmy v oblasti 3D tisku ukázaly, jak jsou nové technologie důležité nejen v boji proti koronaviru,“ říká jednatel společnosti 3Dees Industries Ondřej Štefek.

Pandemie koronaviru urychlila zavádění inovací a transfer technologií do praxe. Ukázala tak, že je možné využít mnoho opatření z Inovační strategie ČR 2019 – 2030 v duchu národní hospodářské vize Czech Republic: the Country for the Future.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy