Daně teď vyřešíte kompletně online, s přihlášením pomůže bankovní identita

Zachováno zůstává přihlášení přes datovou schránku nebo si přístupové údaje vyzvednete na finančním úřadě.

uniweb weby

Ministerstvo financí a Finanční správa spouští Online finanční úřad dostupný ze stránky www.mojedane.cz. Půjde o místo, kde si každý přes jedno přihlášení vyřeší své daně nebo daně svých firem, aniž by musel kamkoliv chodit. Stačí k tomu mít například občanku s čipem, mobilní klíč eGovernmentu nebo internetové bankovnictví u některé z bank, která již nabízí bankovní identitu.

„Vyřídit daně už je konečně snadné. Ocení to zejména milion a půl lidí, kteří každoročně podstupují známé martyrium, tedy kolečko kolem papírového přiznání k dani z příjmů. To znamená vyplnit poměrně složité formuláře, vystát fronty na finančním úřadě nebo zaplatit i tisícové částky účetním či daňovým poradcům. Už letos ale vyplní daňové přiznání snadno na novém portále a jedním kliknutím ho odešlou přímo na finanční úřad,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová a dodává: „Přihlášení proběhne jednoduše třeba přes datovou schránku, elektronickou občankou s čipem nebo přes internetové bankovnictví prvních tří bank, které již nabídly bankovní identitu. I díky tomu věřím, že počet uživatelů daňového portálu se ze současných 220 tisíc lidí nejméně zdvojnásobí.“

Online finanční úřad mohou využít všichni, kteří mají nějakou daňovou povinnost - zaměstnanci, OSVČ, podnikatelé, majitelé nemovitostí či malá i velká firma. Fyzické osoby na něm nejčastěji vyřídí daň z příjmů fyzických osob nebo daň z nemovitých věcí, jejíž podání je letos fakticky odsunuto až na 1. dubna 2021. U daně z příjmů fyzických osob navíc platí, že pokud přiznání lidé odešlou elektronicky, třeba právě prostřednictvím online finančního úřadu, dostanou na to ještě o jeden měsíc navíc, a to až do 3. května 2021. Právnické osoby pak na portálu typicky vyřídí daň z příjmů právnických osob, daň z přidané hodnoty, silniční daň či kontrolní hlášení.

Modernizovaný portál přináší i několik novinek.

„V rámci online finančního úřadu je nově možné přenechat správu daní účetnímu či daňovému poradci díky funkci pověření, jehož rozsah si sami snadno nastavíte. Díky osobnímu daňovému kalendáři si na každou z daní můžete nastavit včasné upozornění tak, abyste vše vyřídili včas. Praktickou novinkou je, že se na jednom místě dozvíte, jaký je stav vašeho daňového účtu, kde si zároveň můžete nastavit notifikaci, která vás upozorní na případný nedoplatek. Připomínám, že ke kompletní aktivaci daňové schránky dojde při prvním přihlášení nejdéle do 48 hodin. Pak již ale máte kdykoliv 24 hodin denně k dispozici všechny potřebné údaje včetně možnosti nahlédnutí do již podaných přiznání a dokumentů,“ vysvětluje generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Uživatelé naleznou podrobnosti o funkcích online finančního úřadu na informační stránce www.mojedane21.cz nebo ve stručné a přehledné uživatelské příručce, kterou Ministerstvo financí připravilo. K dispozici je také ePodpora a infolinka Finanční správy na čísle 225 092 392, která je dostupná od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 01.03.2021 09:35




0 +
 

Hlavní zprávy