Dopravu po celé Vysočině komplikuje silný vítr

Od brzkých ranních hodin komplikuje dopravu v celém regionu silný vítr, který shazuje větve i celé stromy. Okolo půl osmé sfoukl silný vítr kamion na hlavním tahu mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Komplikace na komunikaci u Květnova budou podle policie na celé dopoledne. Problémy podle hasičů hlásí hlavně Pelhřimovsko.

uniweb weby

„Od páté hodiny ráno, kdy operátorka tísňové linky 112 Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina přijala první hlášení o události v souvislosti s počasím, do osmé hodiny ranní zasahovali hasiči na Vysočině u dvaceti událostí. Nejčastěji odstraňovali stromy, které padly na silnice a bránily plynulému provozu,“ popsala situaci mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Krátce po páté hodině ranní vyjeli profesionální hasiči ze stanic v Pacově a Pelhřimově na komunikaci spojující Obrataň a Kámen, kde padly stromy na nákladní vůz a cisternu. „Událost se obešla bez zranění osob. Hasiči stromy odklidili. Před sedmou hodinou ráno byla komunikace v místě plně průjezdná,“ potvrdila Musilová.

Krátce před půl šestou padl smrk na dráty elektrického vedení v Čížkově na Pelhřimovsku. Hasiči ho zabezpečili a na místo povolali pracovníka energetické společnosti.

Před šestou hodinou pak vyjela jednotka HZS SŽDC Havlíčkův Brod odstranit strom, který padl do kolejiště u Břevnice na Havlíčkobrodsku. „Všechny události, které jsme dosud řešili v souvislosti spočasím, se obešly bez zranění osob,“ doplnila Musilová.

O půl osmé pak silný vítr převrátil kamion na silnici 38 mezi Svatým Křížem a Květnovem u odbočky na Suchou. Podle policie je místo aktuálně neprůjezdné a probíhají tam záchranné a vyprošťovací práce, které zaberou část dopoledne. Místo lze vobou směrech objet přes Svatý Kříž, Suchou, Okrouhličku, Studénku a Štoky.

Aktualizace v 10.25
Od osmé do desáté hodiny dopoledne zasahovali hasiči na Vysočině v souvislosti s počasím u dalších 17 událostí, počet výjezdů se tak od rána vyšplhal téměř na čtyřicet. „Hasiči znovu nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na silnice a bránily plynulému provozu. V uplynulých dvou hodinách jsme zaznamenali nejvíce událostí na Žďársku a Havlíčkobrodsku. Ve Stáji na Jihlavsku poškodil padající strom telefonní vedení. V Pravíkově na Pelhřimovsku vítr uvolnil billboard. Zasahující jednotka profesionálních hasičů z Kamenice nad Lipou místo události technicky zabezpečila  a billboard demontovala.
Za pomoci motorových pil odstraňovali hasiči stromy z komunikací například u Chotěboře, Rousměrova, Račína, Jemnice, Rokytna nebo u Mirošova.
Všechny události, u kterých jsme v souvislosti s počasím zasahovali, se dosud obešly bez zranění osob,“ doplnila po desáté hodině dopoledne Petra Musilová.

Aktualizace v 12.05

Od desáté hodiny dopoledne do pravého poledne zasahovali hasiči na Vysočině u pěti událostí v souvislosti s počasím. Od páté hodiny ráno tak počet zásahů přesáhl čtyři desítky. Ve všech pěti případech se jednalo o odstranění stromů. „Na Pelhřimovsku odklízeli hasiči popadané stromy u Onšova, Počátek a Košetic. Na Jihlavsku odstraňovali jihlavští profesionální hasiči strom u Vyskytné nad Jihlavou. V železniční stanici v Lukách nad Jihlavou spadl před jedenáctou hodinou dopoledne strom do kolejiště. Na místě zasahovala jednotka HZS SŽDC Havlíčkův Brod. Všechny události se obešly bez zranění osob,“ dodala po poledni Petra Musilová. Výstraha ČHMÚ před silným větrem platí pro Kraj Vysočina do dnešní třinácté hodiny odpolední.

Máte i Vy nějaké fotografie z komplikací způsobených silným větrem? Pošlete nám je na redakce@regionvysocina.cz a my je zveřejníme!

Image title

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy