Dva dny placeného volna jako motivace a benefit za očkování proti covidu-19

Vláda doporučila všem zaměstnavatelům, aby jako motivaci či benefit dali dva dny placeného volna navíc zaměstnancům, kteří letos absolvovali či absolvují očkování proti covidu-19.

uniweb weby

Vláda současně schválila dva dny placeného volna pro státní zaměstnance, kteří tento předpoklad splňují nebo letos splní. Kabinet vyzval kraje či obce, aby u svých zaměstnanců postupovaly stejně. 

Přečtěte si, kdo má na volno na základě usnesení vlády právo, komu volno zajistí ministři a komu vláda doporučila postupovat stejně.

Proč ministři o dvou dnech volna rozhodli?

Jde o motivaci pro zaměstnance, kteří se ještě očkovat nenechali, a benefit pro ty, kteří už se očkovat nechali. Ministři si uvědomují, že zodpovědné a ohleduplné chování je nutné ocenit.

Proč zatím jen státní zaměstnanci?

Vláda může zajistit volno jen zaměstnancům, jejichž zaměstnavatelem je stát, resp. organizační složka státu. V případě samosprávy a podnikatelské sféry by to šlo nařídit jen změnou zákona. Tyto subjekty však mohou o benefitu rozhodnout samy.

Kdo dva dny volna na základě usnesení vlády získal?

Všichni letos očkovaní (a ti, kteří se očkovat nechají) státní zaměstnanci ve služebním poměru ve státní službě, a to díky dodatku ke stávající kolektivní dohodě vyššího stupně. Ti si volno vyberou jako indispoziční volno.

Ostatní zaměstnanci státu získají dva dny volna na základě usnesení vlády, které nařizuje ministrům a vedoucím ostatních ústředních orgánů státní správy, aby státním zaměstnancům, kteří nejsou ve služebním poměru ve státní službě, zajistili totéž.

Co bezpečnostní sbory, státní podnik nebo státní příspěvková organizace?

Jejich zaměstnanci mají na volno nárok. Vláda však může zavázat jen své členy. V tomto případě tedy ministr uloží osobám, resp. orgánům stojícím v čele těchto subjektů, aby volno zajistily. To se týká např. i bezpečnostních sborů či armády.

Komu vláda poskytnutí volna doporučila?

Samosprávě – z Ústavy ČR není možné, aby vláda ukládala povinnosti obcím a krajům. To může jen zákon. Vláda přesto hejtmanům, starostům a primátorům doporučila, aby pracovní volno za očkování poskytovali.

Podnikatelské sféře – i zde platí, že o volnu může rozhodnout jen zaměstnavatel. Vláda doporučila volno poskytnout, protože podporou očkování podnikatel chrání svou firmu.

Kdy je možné volno čerpat a do kdy je volno nutné vybrat?

Zaměstnanci ve státní službě mohou čerpat hned. Ostatní zaměstnanci státu, resp. organizační složky státu hned poté, co o benefitu formálně rozhodnou ministři a vedoucí ostatních ústředních orgánů státní správy. Vybrat volno je nutné do konce roku. U jednodávkové vakcíny lze oba dny vybrat hned po očkování. U dvoudávkové lze jeden den vybrat už po první dávce.

Jak jednoduše zjistím, zda mám na volno nárok?

Rozhodující je, kdo je zaměstnavatelem. Pokud je jím stát nebo státem zřízená právnická osoba, zaměstnanci dva dny volna získají na základě usnesení vlády. Pokud je zaměstnavatelem subjekt zřízený územním samosprávným celkem (např. jím zřízené školy, zdravotní a sociální služby, zdravotnická zařízení), vláda poskytnutí doporučila, ale rozhodnutí záleží na zaměstnavateli. To platí i v podnikatelské sféře.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy