Evropský region Dunaj-Vltava: Díky „Křídlům“ míří vítězství na Vysočinu

Nejlepším návrhem uměleckého díla charakterizující Evropský region Dunaj-Vltava (dále jen ERDV) se stala „Křídla“, autorky Adély Čapkové.

uniweb weby

 Studentka druhého ročníku Uměleckoprůmyslové akademie Světlá nad Sázavou zaujala porotu návrhem lepené skleněné plastiky ve tvaru rozevřených křídel a odnáší si tak vítězství z mezinárodního kola středoškolské studentské soutěže.

Dvě části objektu, křídla, symbolizují propojení regionů pomocí řek Dunaje a Vltavy. Další symbolikou je viditelné prolnutí tvarů, ve kterém můžeme spatřovat propojení dvou jazykových ostrovů, které byly dříve násilně odděleny železnou oponou“, uvádí autorka návrhu, Adélka Čapková. Objekt je navržen ze sedmi plátů skla symbolizujících sedm partnerských regionů ERDV. Volba barevných odstínů skla pak vychází z loga ERDV.

Vítězný návrh nezůstane pouze na papíře, ale bude vyroben a předán vítězi další letošní soutěže, kterou evropský region pod vysočinským vedením vyhlásil. Jedná se o soutěž Obec ERDV, jejímž cílem je vybrat a ocenit obec s nejpříkladnějším přístupem ke komunitnímu rozvoji a péči o své obyvatele“, dodává Pavel Pacal, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, předsedající ERDV pro rok 2018.

Ocenění bude předáno na Konferenci dobré praxe v komunitním řízení malých obcí, která proběhne 24. října 2018 v Jihlavě. V plánu je také krátký video medailonek z výroby díla, jehož cílem je poskytnout náhled do myšlení a práce mladých talentovaných umělců.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 23.07.2018 10:10




0 +
 

Hlavní zprávy