Finanční možnosti na Vysočině: Nízké úrokové sazby nahrávají kvalitním podílovým fondům

Poslední roky jsou na finančních trzích a v bankovním sektoru ve znamení nízkých úrokových sazeb. Trend je zajímavý, pokud zvažujete stavbu nebo koupě dobu či bytu, naopak ale nenahrává lidem, kteří mají volné peníze a rádi by ochránili před inflací a v tom nejlepším případě zhodnotili. O rady, jak využít možností finančního trhu na Vysočině, se podělili odborníci z našeho regionu.

uniweb weby

Jak investovat nebo kam uložit naspořené peníze jsou v období nízkých úrokových sazeb těžké otázky. Konzervativní lidé se poohlížejí po variantě, která udrží krok s inflací, naopak zkušenější investoři a ti, kdo se nebojí dynamičtějších strategií, hledají zajímavější možnosti, které přinesou řádově alespoň několikaprocentní zhodnocení ročně. Každopádně platí pravidlo, že investovat se vyplatí vždy, jen pozor na výběr těch správných nástrojů. „Dříve velice rozšířené stavební spoření se dnes hodí spíše k zajištění bytové potřeby než na spoření. Jelikož je garantované státem a stavební spořitelna může investovat velmi konzervativně, jsou výnosy minimální. Na pětiletém horizontu to dožene limitovanou státní podporou, ale na delším horizontu spoření rozhodně není tak efektivní, jako bývalo kdysi,“ vysvětluje finanční poradce Radek Tesárek. Sám radí investovat do podílových fondů, které se hodí i pro nezkušené začátečníky. „Konzervativním klientům doporučuji začít pravidelným odkládáním menší částky, každý měsíc, například do peněžních a dluhopisových strategií s výnosem 1 - 3 % ročně. Kdo akceptuje vyšší výkyvy trhu, může dosahovat zhodnocení v akciových podílových fondech i více než 6 % ročně,“ doplňuje Radek Tesárek a připomíná, že v minulosti oblíbené spořicí účty se v průměru pohybují kolem 0,5 % ročního „zhodnocení“ a v čase se blíží nule, a to je ještě nutné zohlednit inflaci, které naše úspory z dlouhodobého hlediska znehodnocuje.

Před investicí by si měl každý člověk uvědomit, na jak dlouhou dobu hodlá své peníze nechat vydělávat, jaké výnosy očekává a právě jaké možné riziko je ochoten podstoupit. „Proto by měl správně každý investor vyplnit tzv. investiční dotazník a sám zjistit, zda má konzervativní, vyvážený nebo dynamický přístup,“ doplňuje finanční odborník Radek Pova. Sám doporučuje, aby se lidé investování nebáli a poradili se s odborníkem. „Od dob kuponové privatizace v 90. letech minulého století bývala investice ve všeobecném povědomí vnímána jako něco špatného či zlého. Nyní je vše procesně jinak. Majetek společností s podílovými fondy je oddělen od peněz investorů, a tudíž není možné fond vytunelovat. Riziko se tedy odvíjí od správného nastavení, času a politické situace,“ vysvětluje Radek Pova

Investovat dnes může každý občan i firma. Dostupné je velké portfolio podílových fondů, dluhopisů, akcií, lidé investují do nemovitostí, zlata, drahých kovů i jiných komodit, vína nebo také do umění. 

„Investiční zlato je jistota ochrany před inflací a případnou devalvací našich peněz. Vždy ho směníte zpět za peníze, a to ve všech státech světa bez omezení. Je imunní vůči politickým rozmarům, chrání vaše peníze a dovede vytvořit zhruba 6% zisk ročně,“ nastiňuje svůj názor a výhody investice do zlata obchodní manažer a jednatel firmy Jaromír Veselý

Na závěr jedno velmi důležité a pro někoho možná cizí sousloví: diverzifikace portfolia. 
Pamatujme na to, že nejzásadnější je rozkládat investice do více druhů aktiv (nástrojů, které vydělávají), ať už jde o dynamičtější akcie, dluhopisy, o komodity nebo o nemovitosti. Pracovat bychom měli i s měnou a jejím rozložením. Není dobré při investování vsadit jen na českou korunu, ale investovat se dá v dolarech, eurech, čínském jüanu nebo třeba ve švýcarském franku. Někteří odborníci doporučují, že žádná cizí měna by v portfoliu neměla mít více než 20% zastoupení.

Zkrátka nikdy není dobré vsázet na jednoho koně a spoléhat na to, že Vám vyhraje Velkou pardubickou. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy