Kočkodani Rolowayovi se nastěhují do útulného areálu v Zoo Jihlava

Jihlavská zoo připravuje zázemí pro kriticky ohrožené kočkodany Rolowayových, včetně voliéry pro přirozený pohyb. Stavba by měla být dokončena v březnu a noví obyvatelé dorazí v dubnu.

uniweb weby

Jihlavská zoo se chystá přivítat nový pár kriticky ohrožených opic – kočkodanů Rolowayových. Pro tyto vzácné a fascinující primáty začala stavba zázemí s venkovní voliérou, která poskytne kočkodanům příležitost přirozeně se pohybovat v prostředí, které napodobuje jejich přirozené habitaty. Celá část se nachází v samém srdci zoo a je situována na místě bývalé expozice Babičin dvoreček.

 Jan Vašíček, ředitel zoo Jihlava. Podle plánu by měla být stavba dokončena v průběhu března, zatímco noví obyvatelé by se měli nastěhovat o měsíc později.

Kočkodan Rolowayův patří ke kriticky ohroženým druhům a je to jeden z hlavních důvodů, proč se Jihlavská zoo rozhodla tento druh chovat.

Pro zoo Jihlava jsou již vybrané konkrétní jednotlivce pro záchranu tohoto druhu.Jedná o mladé dospělé kočkodany, a zoo tak doufá, že se jim v budoucnosti podaří úspěšně odchovat potomstvo. V Jihlavě tak doufají, že tato elegantní zvířata s bílou srstí na krku a horní části předních končetin nalákají návštěvníky a zároveň přispějí k jejich záchraně.

Volba místa pro expozici kočkodanů nebyla náhodná. V horním patře se nachází ředitelství zoo. Budovu v budoucnu ZOO opustím a ředitelství se přesune do továrního areálu sousedící Modety. Ve střednědobém horizontu máme v plánu budovu, kde nyní sídlí, přemění na expoziční pavilon.

Dočkají se tedy návštěvníci Jihlavské zoo nové exotické atrakce, která bude nejen vizuálně poutavá, ale zároveň přispěje k ochraně kriticky ohrožených druhů zvířat. Nezbývá než popřát těmto vzácným kočkodanům šťastný nový začátek v jejich novém domově a doufat, že se jim díky úsilí Jihlavské zoo podaří úspěšně rozmnožit a zachránit svůj druh před vyhynutím.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy