Kraj vyčlenil na přípravu velkých projektů 500 milionů korun

Národní plán obnovy poskytuje českým obcím a krajům finanční podporu na přípravu veřejných investičních projektů. Celkem je k dispozici 500 milionů Kč na přípravu velkých projektů v oblasti výstavby a rekonstrukce.

uniweb weby

České obce a kraje mohou od nynějška počítat s rozsáhlou finanční podporou na přípravu svých veřejných investičních projektů. Tato podpora je poskytována v rámci Národního plánu obnovy, který systémově podporuje veřejné investice. Plán obnovy nabízí celkem 500 milionů korun na přípravu velkých projektů v oblasti nových výstaveb či rekonstrukcí. Tato částka by měla napomoci žadatelům efektivně provést prvotní projekční přípravy.

Finanční podporu lze využít na projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí či stavební povolení, přípravu soutěžní dokumentace pro realizaci staveb či realizaci architektonické soutěže, ale i na přípravu smluv typu Design&Build, PPP nebo EPC. O tomto rozsahu možností financování nám přiblížila náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová.

Žadatelé tak mohou nově čerpat finanční podporu na širokou škálu investičních projektů ve veřejných službách ve zdravotnictví, školství či sociální péči přes mobilitu, životní prostředí, snižování emisí až po sport, kulturu či inovativní řešení v souladu s konceptem Smart City.

Výzva pro žadatele je vyhlášena s alokací 500 mil. Kč a výše dotace na jeden projekt se může pohybovat v rozmezí 7,5 až 35 milionů korun. Možnosti financování mohou pokrýt až 100 % uznatelných výdajů bez DPH. Žádosti o podporu budou přijímány od 22. února do 31. května 2024 prostřednictvím elektronického systému MS2014+.

Podmínkou pro získání podpory je, aby do 10 let od pořízení podpořené dokumentace žadatel zrealizoval vlastní výstavbu nebo rekonstrukci a získal v této lhůtě kolaudační rozhodnutí/souhlas.

Náměstkyně Hajnová zdůraznila, jak je důležitá kvalitní a důkladná investiční příprava pro úspěšnou budovu a obnovu moderní infrastruktury pro obyvatele: „Jsem proto velmi ráda, že na tuto klíčovou fázi veřejných investic Národní plán obnovy nezapomíná, a věřím, že nabízená podpora usnadní investorům přípravu nových projektů i na Vysočině,“ uzavřela Hana Hajnová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy