Žháři z Pelhřimovska skončili v rukou policistů

Pelhřimovští kriminalisté dopadli dva mladé muže z Pelhřimovska, kteří mají na svědomí od poloviny listopadu roku 2014 sérii žhářských útoků.

uniweb weby

„Sérii žhářských útoků odstartovalo zapálení dřevěného seníku s uskladněnou slámou ve volně přístupném zemědělském družstvu v Nové Cerekvi, ke kterému došlo 15. listopadu 2014 po osmé hodině večer. Oba pachatelé seník zapálili podpalovačem, přičemž oheň rozdělali v těsné blízkosti zaparkované zemědělské techniky. Při žhářském útoku došlo k zahoření a shoření zejména dřevěného seníku včetně 86 tun řezané slámy. Dále pak oheň pohltil dva zaparkované vleky s nakladači. V tomto případě pachatelé způsobili škodu ve výši přesahující jeden milion korun,“ popsal první případ policejní inspektor David Linhart.

K dalšímu útoku mělo dojít 21. ledna 2015 ve večerních hodinách opět v Nové Cerekvi, kde se pokusili žháři zapálit budovu bývalého kravína  ve volně přístupném zemědělském družstvu. „V jedné ze stájí zapálili slabou vrstvu slámy a předpokládali, že se oheň rozšíří i na samotný zemědělský objekt. To se ale naštěstí nestalo a došlo zde pouze k zahoření a shoření zapálené slámy a objekt bývalého kravína zůstal nepoškozený. I tak zde ale vznikla škoda přinejmenším jeden tisíc korun,“ dodal David Linhart.

Když se jim nepodařilo zapálit objekt bývalého kravína, tak si u zdejšího kulturního domu vyhlédli plechový kontejner, ve kterém byl umístěný papírový odpad. Celý obsah kontejneru lehl ještě tentýž den popelem a škoda se zde vyšplhala nejméně na 16 tisíc korun.

Žhářské útoky prováděli podle informací policistů společně jednadvacetiletý a dvaadvacetiletý mladík ve formě spolupachatelství. Zbylé útoky prováděl jednadvacetiletý mladík samostatně.

„Jednalo se především o zapálení slámy v zemědělském objektu v Nové Cerekvi 15. listopadu 2014 a škoda zde dosahovala nejméně 300 tisíc korun.
Dále šlo o zapálení plastového odpadu v plastovém kontejneru v prostoru parku před kulturním domem v Nové Cerekvi 19. listopadu 2015 a škoda zde byla vyčíslena na osm tisíc korun.
K poslednímu útoku došlo v Nové Cerekvi 6. dubna 2016, kdy jednadvacetiletý muž zapálil neudržovaný křovinatý porost a došlo k jeho zahoření a shoření. „Škoda zde byla minimální, ale i tak, jako v ostatních případech, zaměstnal jednotku zdejších dobrovolných hasičů,“ upřesnil David Linhart.

Kriminalisté od prvního žhářského útoku shromaždovali a vyhodnocovali značné množství získaných důkazních materiálů. „Práce to sice byla mravenčí, ale nakonec je přivedla na stopu pachatelům. Mladší z nich byl dokonce členem jednotky sboru dobrovolných hasičů. Mladík poté vypověděl, že požáry zakládal úmyslně, a to proto, aby je následně mohl hasit a tím „pomáhat“ svým spoluobčanům.
Celková způsobená škoda dosahuje částky téměř dvou milionů korun, přičemž dalších minimálně 800 tisíc korun je škodou ve stadiu pokusu,“ uzavřel David Linhart.
Oběma mladíkům policejní komisař sdělil obvinění ze spáchání přečinu poškození cizí věci, spáchaného ve formě spolupachatelství a v případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
02.12.2016 06:48




0 +
 

Hlavní zprávy