Ministerstvo zdravotnictví spustí registrace na očkování pro učitele a osoby starší 70 let. Do očkování se nově zapojí také praktičtí lékaři

Osoby starší 70 let se budou moci od 1. března registrovat na očkování proti onemocnění covid-19.

uniweb weby

Registrace bude probíhat přes Centrální rezervační systém na stránkách: registrace.mzcr.cz. Od 27. února se spustí také registrace pro pedagogické pracovníky a další zaměstnance škol a školských zařízení. Do očkování se nově zapojí také praktičtí lékaři.

„Stávající epidemická situace je kritická. Nemocnice dosahují svých maximálních kapacit, velká část obchodu a služeb je zavřená a školní lavice jsou z většiny prázdné. Pokud je něco nadějí pro zlepšení současného stavu a pozvolný návrat do normálního života, je to právě očkování. Jsem proto rád, že již v pondělí spustíme možnost registrace pro osoby starší 70 let,” zmiňuje význam očkování ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Lidé nad 70 let se k očkování budou moci registrovat od 1. března, a to prostřednictvím Centrálního rezervačního systému na webových stránkách registrace.mzcr.cz.

Registraci je nutné zahájit vyplněním telefonního čísla, na který přijde PIN kód, který registrující zadá do systému. Následně vyplní osobní údaje a vybere očkovací místo, které preferuje.

Po odeslání žádosti osoba obdrží SMS s PIN2, který slouží k rezervaci samotného termínu očkování. Ten si zájemce o očkování vybere na webu rezervace.mzcr.cz, kde si po zadání čísla pojištěnce (rodného čísla) a PIN2 zvolí datum a čas prvního očkování, který mu nejvíce vyhovuje. Termín druhého očkování je vygenerován automaticky, a to na místě, které dotyčný zvolil. Rezervaci je nutné provést do 72 hodin od obdržení PIN2.

Řazení k očkování v samotném Centrálním rezervačním systému probíhá podle věku. V pořadí rezervací tedy nerozhoduje čas registrace, ani zdravotní stav.

Už od 27. února bude umožněna registrace k očkování také pedagogickým pracovníkům a zaměstnancům škol a školských zařízení. Do prioritní skupiny budou zařazeny také pečující osoby v dětských skupinách (mikrojeslích) a zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Ti se rovněž zaregistrují přes Centrální rezervační systém na stránkách registrace.mzcr.cz, a to pomocí unikátního kódu. Kód učitelé a zaměstnanci škol a školských zařízení obdrží od vedení příslušné instituce, na očkovacím místě se pak budou muset prokázat ještě písemným potvrzením od zaměstnavatele. Vzhledem k vysokému počtu těchto osob budou kódy vydávané na základě daných priorit. Nejprve by ho měli dostat ti starší 55 let a učitelé a nepedagogičtí zaměstnanci škol, které jsou v provozu.

„Ministerstvo zdravotnictví považuje otevření škol za jednu z priorit. Aby to bylo možné, je nutné pravidelné testování žáků a učitelů a také co nejvyšší proočkování učitelů. Ti jsou jinak vystaveni velkému riziku nákazy. Zvláště v případech, pokud se jedná o starší pedagogy. Zařadili jsme je proto v rámci očkovací strategie do prioritních skupin a je dobrou zprávou, že jejich očkování může začít,” objasňuje potřebu proočkovat učitele ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Nově bude navýšený také počet očkovacích míst. Zatímco až dosud probíhalo očkování především v nemocnicích, nyní se do očkování zapojí také praktičtí lékaři. Díky tomu se zásadně zvýší počet dostupných termínů pro očkování a celý proces se tak zrychlí.

„Zapojení praktických lékařů je krokem, kterým se násobně zvýší počet očkovacích míst a také počet termínů, které bude možné pro očkování využít. Výsledkem tak bude proočkování vyššího počtu osob v kratším čase, než tomu bylo dosud. Spolu s blížícími se dodávkami dalších vakcín jde skutečně o velmi dobrou zprávu, která může představovat řešení současné nepříznivé epidemické situace,” dodává ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Česká republika dosud obdržela 877 600 dávek vakcín. Celkem bylo proočkováno 85 % z nich. Podáno bylo celkem 623 tisíc dávek, 232 tisíc osob bylo již očkováno oběma dávkami. Další dávky vakcín očekává Ministerstvo zdravotnictví v příštím týdnu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy