Mistrovství České republiky v orientačním běhu se letos koná na Lipnici

Lipnice nad Sázavou bude v první polovině června hostit Mistrovství České republiky v orientačním běhu na krátké trati. V sobotu 10. a v neděli 11. června přijede na Vysočinu na 1400 českých i zahraničních orientačních běžců.

uniweb weby

„V sobotu proběhne kvalifikace a o den později v neděli finále. Závod je součástí série závodů světového rankingu WRE, tedy závodníci v mistrovské kategorii mohou získat body, které budou započítány do světového žebříčku orientačních běžců. Závodníci se budou muset poprat se složitým skalnatým terénem a se zaplavenými žulovými lomy, které jsou roztroušené v přilehlých lesích okolo hradu Lipnice,“ popisuje Vladislava Fencíková, členka organizačního výboru.

Závod mistrovství organizují oddíly orientačního běhu SK Orientační sporty Nové Město na Moravě a TJ Jiskra Havlíčkův Brod. „Pro závodníky i ostatní běžce připravíme na okraji Lipnice sportovní centrum, kde se bude nacházet i cílový doběh všech kategorií. Centrum poskytne prostor pro fanoušky, kteří budou mít možnost povzbuzovat finišující závodníky a zároveň zde budou moci sledovat průběh závodu na velkoplošné obrazovce. Orientační běh využívá moderní technologie jako systém GPS nebo Go-pro kamery, diváci tedy uvidí reálný průběh a výběr postupu nejlepších závodníků, který se graficky znázorní v mapě na velkoplošné obrazovce.  Nejlepší běžci na sobě totiž budou mít vestu s GPS čipem,“ dodává Vladislava Fencíková s tím, že orientační běh si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet i diváci a ostatní návštěvníci v otevřené kategorii Příchozích. „S mapou a s buzolou v ruce tak možná zjistí, že orientační běh je sport právě pro ně. Stejně jako elitní závodníci si budou ovšem muset poradit se základním čtením v mapě, vysokým tempem běhu a správným postupem výběru pořadí kontrol.

Zveme proto všechny příznivce orientačního běhu do lipnické arény. My, organizátoři uděláme vše pro to, abychom připravili závodníkům i divákům pěkný sportovní zážitek,“ zve Vladislava Fencíková, která se čtyřicet let věnuje běhu a závodí v běžeckých závodech.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy