Na ji.hlavský festival dorazil Marcel Ophuls i Kateřina Šedá

Páteční Ji.hlava přivítala oscarového režiséra Marcela Ophulse. Nejlepším filmem v sekci Svědectví o poznání je argentinský snímek Panický záchvat. Umělkyně Kateřina Šedá uvedla projekt Made in Slavutych. Sobotní večer odhalí vítězné filmy 21. Ji.hlavy. Dojde i na zobrazení Lenina ve filmu či snímek Meuthenova strana mapující vzestup AfD v Německu.

uniweb weby

Událostí 21. Ji.hlavy byla debata s oscarovým režisérem Marcelem Ophulsem. „Nemám rád obchodníky s pravdou, jsou to domýšliví pitomci. Objektivity je těžké dosáhnout, a proto mi připadají cinéma vérité a Free Cinema hloupé a zastaralé,“ řekl divákům Ophuls, jehož filmy jsou svědectvím válečných událostí minulého století. „Pro mě je nejdůležitější příběh a jediná kreativní dokumentaristická práce se odehrává ve střižně. Tvoříte tam strukturu filmu, to, jak chcete příběh vyprávět,“ dodal režisér, který si z festivalu odveze cenu za přínos světové kinematografii. Režisér také ve večerních hodinách uvedl film Mnichov aneb Mír pro naši zemi.

Svědectví o panických stavech

Cenu za nejlepší film v sekci Svědectví o poznání získal argentinský snímek Panický záchvat režiséra Ernesta Ardita. „Film představuje komplexní výpověď o vlivu současné moderní společnosti charakterizované výrazným rozvojem globální mediální komunikační sítě na psychiku jedince. Nabízí mezioborovou perspektivu, která propojuje zkoumání přírodních věd s výzkumem současné mediální teorie a kultury. To vše činí srozumitelným jazykem, jenž se dotýká každého z nás a přináší jasné poselství, které lze vztáhnout k naší každodenní žité zkušenosti uvnitř moderní civilizace,“ ocenila porota obraz života v uspěchané moderní společnosti.

Kontroverzní divadelník inspiroval

Páteční Inspirační fórum, které tradičně představuje tři „nefilmové“ hosty, patřilo chorvatskému divadelníkovi Oliveru Frljićovi. Provokativní pověst si vysloužil rozkrýváním tabuizovaných témat napříč evropskými zeměmi. „Divadlo by nemělo lidi spojovat, ale provokovat. Cílem mých her je změnit společenskou realitu. Své hry nepovažuji za umění, protože umění bývá považováno za krásné a jde většinou na ruku vládnoucím institucím, vůči kterým se vymezuji,“ uvedl na besedě Frljić.

Lidská kronika Ukrajiny

Debatní prostor Inspiration Forum Lounge @ Respekt Café v přízemí DKO ovládla umělkyně Kateřina Šedá, která představila projekt Made in Slavutych. Do Ji.hlavy přivezla několik desítek obyvatel z ukrajinského města nedaleko Černobylu. „V průběhu projektu jsem si uvědomila, že lidé ze Slavutyče žijí v přesvědčení, že mohou velmi málo ovlivnit občanský život. Tento přístup jsem chtěla změnit,“ řekla o svém novém projektu Šedá.

Rusko 1917 i 2017

I sobotní program bude nabitý událostmi. Třetím hostem Inspiračního fóra bude Žanna Němcovová, ruská exilová novinářka a dcera zastřeleného opozičního politika Borise Němcova. Její Nadace Borise Němcova propaguje ideu svobody a demokracie ve světě. Také „Ikona Lenin“ vezme diváky do Ruska. Sekce, která vznikla při příležitosti stého výročí ruské revoluce, přiblíží obraz „vůdce“ v sovětské i československé kinematografii. „Filmový obraz revoluce vznikal jako fikce a inscenace, byl vytvořen zpětně a pochopitelně se v průběhu dějin za posledních sto let hodně proměňoval,“ uvádí k tématu dramaturg sekce, rusista a bohemista Tomáš Glanc.

Rétorika AfD a více Daliborka

Očekávanou sobotní novinkou je německý snímek Meuthenova strana. Režisér Marc Eberhardt v něm odhaluje znepokojivou schopnost demagogické rétoriky Jörga Meuthena, předsedy německé AfD. Na programu je i Svět podle Daliborka dokumentaristy Víta Klusáka, který speciálně pro ji.hlavské diváky zveřejní navíc půl hodiny vystříhaných scén.

Sobota odhalí vítěze

Letošní ročník Ji.hlavy vyvrcholí v sobotu vyhlášením cen sekcí Opus Bonum, Mezi moři, Česká radost, První světla, Fascinace a Exprmntl.cz. Slavnostní večer zakončí světová premiéra filmu Kandidát francouzského dokumentaristy Yanna L’Hénoreta o zákulisí volební kampaně Emmanuela Macrona.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy