Na modernizaci brodské nemocnice půjde sto milionů

Pacienti havlíčkobrodské nemocnice dostanou ještě lepší péči. Vedení kromě kompletní výměny lůžek plánuje také vylepšení centra pro novorozence.

uniweb weby

S výměnou lůžek začali v havlíčkobrodské nemocnici v loňském roce, kdy zakoupili patnáct lůžek na oddělení ortopedie. Letos navázali nákupem dalších jednaosmdesáti, kterými nahradili zařízení na infekčním, a zbytek rozdělili mezi ostatní oddělení.

„Je to velká pomoc pro zdravotnický personál, který musel kolikrát u starých postelí zabrat silou a dát je do správné polohy, která by vyhovovala pacientům. Nová lůžka si pacient dává víceméně sám, takže si polohuje zvednutí hlavy, trupu i nohou,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Lůžka mají nastavitelnou délku až 210 centimetrů a polohování jednotlivých částí zajišťuje maximální pohodlí nemocných. Velkou výhodu oproti starým postelím, které disponovaly manuálním polohovacím systémem, představuje elektronické ovládání, které výrazně šetří čas i síly personálu. 

Postele jsou vybaveny výškově nastavitelnými infuzními stojany, držáky na močové lahve, sklopnými držadly a pasivními antidekubitními matracemi. Ty jsou nutností pro dlouhodobě hospitalizované a ležící pacienty, u kterých slouží jako prevence proti vzniku proleženin. 

Pro obézní pacienty přibyla tři lůžka s nosností až dvě stě padesát kilogramů. Jedno na oddělení dlouhodobě nemocných (ODN), kam přibylo také jedno speciální sprchovací lůžko. A další dvě na oddělení chirurgie. Staré postele budou do budoucna sloužit jenom jako záloha a z pokojů vymizí v průběhu příštího roku.

Polepší si také malé děti. Vedení nemocnice v současnosti plánuje projekt na modernizaci perinatologického centra, které slouží pro novorozence se zdravotními problémy. Těm je v případě potřeby zajištěn čtyřiadvacetihodinový dohled specialistů. 

„Bohužel přibývá miminek, která potřebují speciální péči po porodu. Proto máme novorozeneckou jednotku intenzivní péče, kde jsou inkubátory. Jsou zařízené tak, aby tam byly s novorozenci přítomné i maminky. Pokud to jde, mohou si dítě vyndat, pochovat nebo pomazlit. Prioritou je kontakt s matkou,“ upřesnila Petra Černo. Tím pádem centrum prohlubuje mateřský kontakt, aby co nejvíce zmírňovalo stres spojený se situací. K dispozici je také pokoj pro celou rodinu, kde se k matce a dítěti může přidat i otec. 
Primárním cílem projektu bude koupě vybavení a stavební úpravy pro perinatologické centrum, z vyhrazeného rozpočtu ale přibudou i přístroje na některá další oddělení.     

Náklady na lůžka pokryly domácí i darované peníze, s perinatologickým centrem pomůže evropská dotace. Zatímco loňskou bezmála půlmilionovou investici do výměny postelí pokryl sponzorský dar, částka ve výši 2,3 milionu korun za letošní nákup putovala přímo z nemocniční pokladny.  

V případě perinatologického centra přistoupilo vedení nemocnice ke spolupráci s Evropskou unií. Cena projektu se kvůli cenám vybavení vyšplhá až k 99 milionům korun. Jeden inkubátor pro děti může totiž stát i sedm set tisíc korun.

Autorka textu a fotografií Jitka Vorálková


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 18.08.2016 13:37




0 +
 

Hlavní zprávy