Nové zkušební otázky v autoškolách lépe připraví uchazeče, poprvé i díky videím

Již brzy se zájemci o získání řidičského oprávnění budou v testech i při přípravě na ně setkávat s dalšími novými otázkami.

uniweb weby

Ty se nyní zaměřují na řešení častých situací na našich silnicích, jako je například jízda za snížené viditelnosti či řešení situací na různých typech křižovatek. Nyní poprvé i s dynamickými otázkami ve formě tří videí. Nové zkušební otázky dnes představili zástupci Ministerstva dopravy, Asociace autoškol a Ředitelství služby dopravní policie PČR.

„Bezpečnost silničního provozu je jednou z mých priorit, proto oceňuji, že v první polovině února letošního roku budou do testů pro nové zájemce o řízení zařazeny nové otázky, které připravují na každodenní situace za volantem. Také se v této sadě poprvé u nás objeví i video otázky, což je věc, kterou budeme v budoucnu dále rozvíjet,“ říká ministr dopravy Martin Kupka

Nová sada obsahuje 35 textových otázek a tři video otázky. V rámci zkoušky z odborné způsobilosti žadatelů o řidičská oprávnění budou otázky zařazeny od 13. 2. 2022. Zájemci se s nimi mohu seznámit a vyzkoušet si je na webu noveotazky.cz.

„Naším cílem je tzv. VZOR = Vzdělaný-Zdatný-Odpovědný-Řidič, který má znalosti, ovládá vozidlo a uvědomuje si důsledky svého chování. Jsem přesvědčen o tom, že balík nových otázek nás k tomuto cíli u těch, kteří s řízením teprve začínají, zase o trochu posune,“ doplňuje ministr Kupka.
„V textových otázkách ze zkoušky z předpisů o provozu na pozemních komunikacích a zdravotnické přípravy se nyní zaměřujeme na aktuální témata, jako je jízda automobilem za snížené viditelnosti, což je téma v zimě velmi aktuální,“ charakterizuje novou sadu předseda Asociace autoškol Aleš Horčička.

Teoretické zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění probíhají na počítačích v 206 obcích s rozšířenou působností po celé republice. Testy skládají žadatelé on-line v systému Ministerstva dopravy. Každý žadatel je musí úspěšně absolvovat, aby mohl pokračovat v praktické části zkoušky, tj. v jízdách.

„Na přípravě nových testových otázek rádi spolupracujeme, protože můžeme předávat naše zkušenosti z praxe. Z učeben a od počítače se tak lehce uchazeč o řidičské oprávnění dostává do každodenního provozu, i když zrovna nesedí s instruktorem za volantem. To je pro nás důležité,“ doplňuje plk. Jiří Zlý, ředitel služby dopravní policie Policie ČR.

Nové otázky jsou součástí projektu Nová generace testových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění (noveotazky.cz). Jde o sto nových textových a dvacet animovaných dopravních otázek pro zkoušky v autoškolách, které postupně nasazujeme do ostrých testů. Novou generaci otázek si na webu noveotazky.cz může vyzkoušet každý.

S testovými otázkami ke zkouškám v autoškole se ročně setká až 120 tisíc zájemců o řidičské oprávnění, kterým se snažíme zařazením těchto nových otázek představit aktuální trendy v každodenním provozu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy