Památky na Vysočině otevřou své brány v sobotu 1. dubna

Hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu zahájí návštěvnickou sezonu v sobotu 1. dubna. Na návštěvníky čeká program v rámci témat Rok renesanční šlechty a Krajina. Rozsáhlejší památkové obnovy se letos dočkají hrad Lipnice a zámek Náměšť nad Oslavou. Zámek Telč podal žádost o finanční podporu projektu obnovy v IROP.

uniweb weby

Zahájení sezóny a dubnový program

 „Památky, které spravuje Národní památkový ústav (NPÚ) na Vysočině, zahajují návštěvnickou sezonu v sobotu 1. dubna, své brány otevřou zámky Náměšť nad Oslavou, Jaroměřice nad Rokytnou, Telč a hrad Lipnice. Návštěvníci si během dubna budou moci projít prohlídkové trasy o sobotách a nedělích, jen zámek Telč bude mít v dubnu otevřeno každý den kromě pondělí,“ uvedla Petra Vacková, tisková mluvčí Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. 

Během Velikonoc mají všechny objekty otevřeno na Velký pátek i Velikonoční pondělí. „V Jaroměřicích nad Rokytnou začnou přípravy na oslavy Velikonoc už v pátek 7. dubna, kdy na zámku pořádáme Moravské pašije. Od 19.00 si s Divadlem Víti Marčíka připomeneme příběh Ježíše Krista,“ zve na předvelikonoční akci kastelán Radim Petr.
Velikonoční program je připraven na zámku Telč. „Renesanční sály (trasa A) budou od středy 12. dubna do Velikonočního pondělí vyzdobeny květinami a velikonočními dekoracemi. O Bílé sobotě se na hlavním nádvoří koná Velikonoční jarmark Sdílení, kde si návštěvníci budou moct zakoupit kraslice, pomlázky i další velikonoční dekorace. Nebudou chybět ani tvořivé dílny, koncert a vystoupení folklórního souboru Krahuláček,“ láká návštěvníky kastelán Bohumil Norek.   

Celorepublikové projekty – Rok renesanční šlechty, Krajina. Kulturní i přírodní dědictví

Národní památkový ústav pokračuje v projektu Po stopách šlechtických rodů. Po úspěšném Lucemburském roku a oslavách výroční narození Karla IV. přichází Rok renesanční šlechty. „Na vybraných památkových objektech po celé České republice budou probíhat výstavy a doprovodné programy zaměřené na renesanci. Projekt byl zahájen výstavou na Pražském hradě Mars a Venuše, na níž se návštěvníkům představují umělecká díla z časů císaře Rudolfa II.,“ vysvětluje ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Českých Budějovicích Petr Pavelec. 

Součástí Roku renesanční šlechty je též Hradozámecká noc, která proběhne v sobotu 26. srpna (poslední srpnovou sobotu) na zámku v Náměšti nad Oslavou. „Návštěvníci se mohou těšit na mimořádně otevřenou oratoř zámecké kaple s výstavou šestidílné Bible kralické – cenného renesančního tisku, který vznikl za Žerotínů na náměšťském panství,“ říká kastelán Marek Buš.

Na lipnickém hradě se k tématu Rok renesanční šlechty připojí symbolicky formou – vyvěšením hradní vlajky. „K této příležitosti na Lipnici připomeneme starý italský rod de la Torre neboli pány z Thurnu. Thurnové ve druhé polovině 16. století oblékli středověký hrad do renesančního kabátu a na hradě dodnes po této přestavbě zbyl typický renesanční štít na vrátnici,“ vysvětluje kastelán Marek Hanzlík. 

V Telči si od 9. do 11. června přijdou na své milovníci květin. Renesanční květinová vazba v podání floristy Slávka Rabušice bude k vidění na výstavě Květiny pro zámeckou paní Kateřinu. Od 18. července do 13. srpna pak budou na programu kostýmované prohlídky renesančních sálů pro děti s názvem Z Itálie do Telče aneb po stopách kavalíra.

„Veškeré informace o akcích spojených s Rokem renesanční šlechty naleznou návštěvníci na webových stránkách Národního památkového ústavu. Na začátku sezóny bude vydán i tištěný kalendář „renesančních“ akcí, který bude zdarma k dispozici na památkových objektech NPÚ. Čtenáři se dočkají vydání menší publikace o renesančních objektech a na podzim vyjde velká reprezentativní publikace Renesanční hrady a zámky ve správě NPÚ,“ doplňuje Petra Vacková.

Odborníci památkového ústavu chtějí veřejnosti letos rovněž připomenout význam krajiny, a proto jako další prezentační téma roku zvolili téma Krajina. Kulturní i přírodní dědictví. „Krajina je součástí našeho kulturního dědictví, a její ochrana je veřejným zájmem, za nějž má Národní památkový ústav spoluzodpovědnost,“ říká ředitel Pavelec a dodává: „Většina dochovaných struktur a prvků v krajině souvisí s běžným životem a různorodým hospodařením jeho obyvatel, které spoluvytvářelo specifický krajinný obraz jednotlivých regionů. Odborní pracovníci z jednotlivých pracovišť NPÚ se kromě jednotlivých kulturních památek nebo historických měst a vesnic zaměřují také na specifika historické krajiny svého regionu. V průběhu letošního roku prezentují nejrůznějším způsobem výsledky své dlouhodobé odborné činnosti a vědeckých úkolů, kterým se věnují a které váží na témata kulturní krajiny.“

K tématu se připojují Jaroměřice nad Rokytnou. „Během května proběhne workshop a výstava Proměny zámeckého areálu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Výstava představí výstupy bádání programu NAKI (Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity) Kulturní krajina za roky 2013–2017. V říjnu vyjde i kritický katalog k této výstavě. Během září pořádáme další workshop s názvem Zásobní zahrada v zámeckém parku a její využití v období baroka,“ sdělil kastelán Radim Petr.

Výstava Telč v průběhu staletí seznámí v červenci a srpnu návštěvníky zámku s historickým vývojem telčského panství od poloviny 17. století do roku 1945 a představí panství Telč jako fungující organismus, který v průběhu staletí spravovaly čtyři šlechtické rody, v rámci výstavy rovněž krátce představené. Udržení honosného rodového sídla a plnění reprezentačních povinností šlechty bylo velmi nákladnou záležitostí, která musela mít základ v ekonomicky dobře fungujícím hospodářském zázemí každého panství. Pro to telčské byl klíčový rozvoj rybníkářství a lesního hospodářství. 

Obnova památek

Po náročné a dlouhodobé přípravě byla v půlce března podána žádost o finanční podporu projektu Státní zámek Telč – Růže Vysočiny v IROP. Smyslem projektu za 211,6 milionu korun je uchování památkových hodnot a obnova památky zapsané na seznamu UNESCO. „Zaměřili jsme se na zefektivnění prezentace a ochrany kulturního dědictví, zkvalitnění služeb návštěvníkům a rozšíření možnosti zpřístupnění objektu. Do roku 2022 by na zámku v Telči mělo vzniknout nové návštěvnické centrum, zámecké muzeum a nově instalovaný depozitář. V provozu bude nová celoroční prohlídková trasa. Počítá se i s obnovou zámecké zahrady s kašnou a přilehlých arkád,“ přibližuje projekt obnovy ředitel Pavelec.  

Lipnici čekají rozsáhlejší stavební akce v hodnotě více jak 13 milionů korun. „V letošním roce reálně začala dlouho připravovaná obnova nádvoří a přístupové komunikace (panelová cesta) a zároveň se pracuje na obnově druhého patra Thurnovského paláce, věže Samson a vrátnice včetně fasád paláce. Práce budou trvat po celý rok, ale jen minimálně omezí návštěvnický provoz,“ sdělil kastelán Marek Hanzlík. Dále dodal: „Je připravena i obnova fasád kostela sv. Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou, a pokud se nám podaří získat finanční prostředky, budou práce v roce 2017 i zahájeny.“ Výše investice v tomto případě činí dva miliony korun. 

Na zámku v Náměšti nad Oslavou se pokračuje v restaurování arkád a renesančního arkýře a v obnově fasád hlavního nádvoří a vstupního průčelí. Rozpočet akce činí sedm milionů korun.

Novinky a nejvýznamnější akce

Přestože budou památky ve správě NPÚ v roce 2017 ožívat především rytmem Roku renesanční šlechty, čeká na návštěvníky celá řada dalších akcí a novinek.

V sezoně 2017 budou nedílnou součástí nabídky na zámcích v Náměšti nad Oslavou a Jaroměřicích nad Rokytnou elektronické průvodce pro neslyšící návštěvníky. „Jakmile přijde neslyšící návštěvník na pokladnu, bude mu nabídnut vedle psaného textu i tablet a on s ním může absolvovat běžnou návštěvnickou trasu za doprovodu videonahrávky ve znakovém jazyce, což mu usnadní orientaci v prostoru,“ představuje novinku kastelán Marek Buš. Projekt připravilo Metodické centrum pro vzdělávání v Telči.

Aktuální dění z kostela sv. Víta v Zahrádce přibližuje kastelán hradu Lipnice a správce kostela Marek Hanzlík:  „V Zahrádce začala sezona už 25. února v den 67. výročí smrti pátera Josefa Toufara. V tento den byla za přítomnosti, generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové, Karla Schwarzenberga a stovek dalších hostů odhalena Socha pro Josefa Toufara. Jedná se o sochu od Olbrama Zoubka, kterou autor věnoval zahrádeckému kostelu. Socha je umístěna v obnoveném prostoru sakristie, a i když je kostel uzavřen, návštěvníci ji v letních měsících budou moci spatřit otevřenými dveřmi z exteriéru kostela.“ Tradiční akce v tomto jinak nepřístupném objektu budou probíhat i v letošním roce (17. června Zahrádecká pouť, 26. srpna Hradozámecká noc, 28. října Dušičky v Zahrádce). Kromě těchto akcí, spolupořádaných spolkem Přátelé Zahrádky, bude kostel otevřen nově u příležitosti Mezinárodního dne památek v neděli 16. dubna a ve Dnech evropského kulturního dědictví v neděli 10. září

Na Lipnici si v letošním roce připomenou 600. výročí nejvýznamnější historické události, která se na hradě odehrála. Kastelán Marek Hanzlík vysvětluje: „Uplyne 600 let od vysvěcení prvních husitských kněží v českém království v roce 1417. U příležitosti tohoto výročí pořádá Národní památkový ústav ve dnech 17. a 18. května odbornou historickou konferenci Před zrodem revoluce - Husité mezi proudy kolem roku 1415 - Konference k 600. výročí svěcení husitských kněží na Lipnici a k přihlášení se ke kalichu Karlovy univerzity v roce 1417.“

Zámek v Náměšti nad Oslavou ožije v sobotu 20. května Svatebním veletrhem. Jeho program představuje kastelán Marek Buš: „Do organizace veletrhu se aktivně zapojují i handicapovaní lidé. Pořadatel - Spolek Míša & Míša spolu se správou zámku zve na prohlídku nabídky svatebních služeb různých vystavovatelů a na doprovodný program na zámeckém nádvoří. Program bude složen z módních přehlídek svatebních šatů, ukázek účesů, líčení či hudebních vystoupení. Veletrh bude zahájen v pravé poledne v zámeckém parku opravdovou svatbou handicapované nevěsty a jejího snoubence, kterým pořadatelé veletrhu a vystavovatelé připravují nejen svatební obřad, ale i další překvapení.“

Zámek Telč láká rodiny s dětmi na výstavu Pyšná princezna, která bude probíhat od 1. dubna až do konce tohoto roku v Zámecké galerii. Kastelán Bohumil Norek říká: „Jde o výstavu originálních kostýmů a rekvizit z filmové pohádky od režiséra Bořivoje Zemana, která vznikla ve spolupráci s Barrandov Studiem Praha, divize Fundus. Pohádka Pyšná princezna letos oslaví 65 let od natočení a výstava přiblíží zajímavosti z příprav filmu i z natáčení.“ Další akcí, která zaujme rodiny s dětmi, bude Pohádková neděle na zámku, která je plánovaná na neděli 11. června. Zajímavý program si najdou i milovníci populární hudby. V sobotu 17. června se koná Hrůza na zámku. Kromě koncertu populárního zpěváka je připraveno i zábavné odpoledne pro děti a předkapela Mňága a Žďorp

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou zve na výstavu a večerní kostýmované prohlídky na téma Ušlechtilá zábava šlechty. Les a lov. Během měsíce srpna pak budou probíhat i komentované prohlídky výstavy „S ozvěnou lesního rohu“. 

Věrnostní program klíč k památkám

V průběhu sezóny 2017 bude opět fungovat věrnostní program Klíč k památkám, jehož součástí je webový informační portál a mobilní aplikace. Ta umožňuje milovníkům a návštěvníkům památek snadné vyhledávání, prohlížení a orientaci v celém spektru státních i nestátních památek v rámci České republiky. Nástrojem věrnostního programu jsou papírový a mobilní klíč s unikátním QR kódem, který se stává platným po načtení na pokladně konkrétní památky. Princip věrnostního programu 5+1 zůstává zachován – za pět zakoupených vstupenek získají návštěvníci šestý vstup na kteroukoli ze zapojených památek zdarma.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy