Policie zasahuje kvůli korupci: Zásahy v nemocnicích, zadrženo 10 osob včetně ředitelů

Zadržený ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev zatím zůstává ve funkci, ačkoliv je podezřelý z korupce při dodávkách zdravotnického materiálu. Kraj Vysočina o jeho odvolání zatím nejednal a čeká na informace od policie. Hejtman Vítězslav Schrek očekává objasnění situace během následujících 48 hodin.

uniweb weby

Dnešní vydání novin přináší překvapivé zprávy o zadrženém šéfovi jihlavské nemocnice Lukáši Velevovi, jehož zadržení souvisí s podezřením z korupce při dodávkách zdravotnického materiálu. I přesto, že případ nabral na intenzitě, zůstává šéf nemocnice ve své funkci a hájí ho Kraj Vysočina. Proč?

Podle tiskové mluvčí nemocnice Moniky Zachrlové je vedení nemocnice přístupné a vše funguje normálně. 'Pro pacienty se také nic nezměnilo', ujistila ve středeční tiskové konferenci.

V pondělí večer oznámil tiskový odbor Úřadu evropského veřejného žalobce, že důvodem zásahu bylo podezření z korupce při dodávkách zdravotnického materiálu do nemocnic. Kromě jihlavské nemocnice zasahovali policisté i v nemocnici v Ústí nad Labem a celkem v jedenácti městech v republice.

Policejní akce vedla k zadržení deseti osob, mezi nimiž byl i ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev. Ačkoliv byl zadržen, zatím nedošlo k jeho odvolání z funkce. Rada Kraje Vysočina o jeho odvolání zatím nejednala, jak uvádí hejtman Vítězslav Schrek. 'Zatím vyčkáváme. Je to závažná záležitost, my ji rozhodně nebereme na lehkou váhu, ale nechceme nikterak předjímat,' konstatoval Schrek.

Podle Schrekova vyjádření nikdo z policie ani z Národního centra pro organizovaný zločin (NCOZ) hejtmanství zatím nekontaktoval. 'My v podstatě nevíme, co se stalo, na základě čeho byl či nebyl ředitel nemocnice zadržen. My vlastně ani nevíme, že byl zadržen. Nikdo nám to nesdělil. Informace máme jenom zprostředkovaně z médií,' poznamenal Schrek.

Kraj Vysočina bude také rozhodovat o mimořádné kontrole v nemocnici až na základě informací od policie. 'Vlastně ani nevíme, v čem ten problém v tuto chvíli tkví, takže ani nevíme, na co bychom se měli zaměřit,' řekl hejtman. Před poslední běžnou finanční kontrolou v nemocnici v roce 2022 dál řídí náměstci ředitele nemocnici, která patří k největším v kraji a jejímž zřizovatelem je Kraj Vysočina.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy