Policisté na Pelhřimovsku dopadli pachatele série vloupání

Pelhřimovští kriminalisté objasnili případy vloupání do provozoven v Pelhřimově a vloupání do budovy školy v Nové Cerekvi, při nichž pachatel způsobil škodu přesahující částku tři sta tisíc korun. V polovině dubna kriminalisté zadrželi třiačtyřicetiletého muže.

uniweb weby

„Jedná se o několikanásobně trestaného recidivistu, který byl už v polovině března letošního roku obviněn ze spáchání majetkové trestné činnosti. Kriminalisté proto rozšířili trestní stíhání o další skutky. Třiačtyřicetiletý muž byl obviněn z přečinů krádeže a poškozování cizí věci,“ přiblížila policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

K prvním dvěma případům došlo v polovině března, dva dny poté, co si třiačtyřicetiletý muž převzal usnesení o zahájení trestního stíhání. „V nočních hodinách v Solní ulici v Pelhřimově vnikl do uzavřeného dvora a vloupal se do jedné z budov, odkud odcizil hliníkový žebřík. Následně se vloupal do další budovy a její jednotlivé místnosti prohledal. V budově nalezl dvě příruční pokladny, ze kterých odcizil finanční hotovost. V těchto případech pachatel způsobil škodu převyšující částku padesát tisíc korun,“ dodala Stanislava Miláčková.

Dalším případem bylo vloupání do školní budovy v Nové Cerekvi, ke kterému došlo na konci března v nočních hodinách. „Pachatel vnikl do jedné části budovy, kde demontoval jedny z dveří, kterými vnikl do další části budovy. Část vnitřního prostoru budovy prohledal, přičemž vypáčil dvoje dveře. Z objektu odcizil finanční hotovost a potraviny. Svým jednáním způsobil škodu kolem pěti tisíc korun,“ doplnila policejní mluvčí.

Ke čtvrtému případu došlo na začátku dubna v Nádražní ulici v Pelhřimově. „Pachatel vnikl do budovy jednoho z podniků, kterou prohledal. Po prohledání vnitřních prostor si odnesl mimo jiné dva notebooky, zaměřovací a nivelační laser, ale také finanční hotovost, kterou nalezl uvnitř trezoru po jeho vypáčení. Celková škoda se tak vyšplhala na částku kolem dvou set padesáti tisíc korun,“ uvedla Stanislava Miláčková.

Poslední případ se stal v polovině dubna v ulici U Prostředního mlýna v Pelhřimově. „Pachatel v nočních hodinách vnikl do jedné z prodejen. Zde prohledal skříně a vypáčil dveře od trezoru. Odnesl si mimo jiné fotoaparát, dva dalekohledy a oblečení. V tomto případě svým jednáním způsobil škodu kolem patnácti tisíc korun,“ uzavřela výčet tisková mluvčí.

Policisté muže vypátrali a v polovině dubna v ranních hodinách zadrželi v Pelhřimově. Část odcizených věcí kriminalisté u muže zajistili a vrátili je zpět jejich majitelům.

Třiačtyřicetiletý muž byl naposledy pro majetkovou trestnou činnost odsouzen rozsudkem okresního soudu v roce 2011 k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání čtyř let, z jehož výkonu byl propuštěn v roce 2015.

„Vzhledem k tomu, že vznikla důvodná obava, že bude muž v páchání trestné činnosti pokračovat, policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud rozhodl o jeho vzetí do vazby a policisté ho eskortovali do vazební věznice. Obviněnému třiačtyřicetiletému muži hrozí za takovou trestnou činnost trest odnětí svobody až na pět let,“ dodal vedoucí pelhřimovských kriminalistů Luboš Jakoubek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 25.04.2017 11:31




0 +
 

Hlavní zprávy