Příběhy našich sousedů: tucet žákovských týmů a jejich prezentace na jihlavské radnici

Ve středu 7. června se koná závěrečná prezentace žáků z Jihlavy, kteří se spolu se svými učiteli zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Týmy dětí z osmých a devátých tříd (či nižších ročníků gymnázií) mají za úkol zachytit příběh zajímavého pamětníka a naučit se jej vyprávět.

uniweb weby

Ve středu od 15.30 do 17.00 budou mladí účastníci projektu prezentovat v gotickém sále radnice v Jihlavě výsledek své půlroční práce. 

V tomto pololetí se projektu zúčastnilo dvanáct žákovských týmů z Jihlavy, devět z nich je z místních základních škol, tři pak z Gymnázia Jihlava. Jeden z týmů, který vznikl právě na tomto gymnáziu, např. mapoval životní příběh Jana Litomiského z Vyskytné na Vysočině, chartisty a člena VONS, který byl komunisty za činnost v disentu odsouzen na tři roky vězení.  Děti zachytily jak jeho vzpomínky na konec války, tak na tajné bytové semináře, kterých se účastnil, nebo dárek od Václava Havla. „Hlavně bych přál svým dětem, aby si uchovaly svobodu a nikdy nemusely zažít pronásledování pro své přesvědčení,“ citovaly děti ve své práci pamětníka.

Žákovský tým ze ZŠ E. Rošického zase zpracoval příběh Evy Schwarzové, jež byla za druhé světové války totálně nasazená ve slévárně. Dětem vyprávěla o době války a vysoké škole UMPRUM, kde studovala, dokud Němci vysoké školy nezavřeli. Mluvila i o tom, jak se jí mstil komunistický tajemník, kterého odmítla a díky tomu se stala se obětí podvrhu s letáky. Po vylhané obžalobě byla odsouzena a ve vězení strávila půl roku. Kvůli tomu nemohla dostudovat a titul akademická malířka získala až po r. 1989 jako akt rehabilitace. 

Zajímavých příběhů, které žáci z Jihlavy v projektu zmapovali je dalších deset. Který bude nejúspěšnější, se rozhodne na jihlavské radnici ve středu, 7. června 2017. Odborná porota se rozhoduje na základě odevzdaných materiálů i závěrečné prezentace. S podporou učitelů a profesionálních dokumentaristů z organizace Post Bellum tvoří žáci v průběhu půl roku reportáže, povídky a další výstupy,  které pak představují na slavnostních prezentacích veřejnosti.

Děti se setkávají s pamětníky nejen v Jihlavě, ale v městech po celé republice, například v Praze, Karlových Varech, Mladé Boleslavi, Jeseníkách či Semilech. Všechny žákovské výstupy z projektu jsou publikovány na stránkách www.pribehynasichsousedu.cz. Nahrávky celoživotních vzpomínek se pak objeví také v internetovém archivu Paměť národa, největší veřejné pamětnické sbírky v Evropě, kterou spravuje nezisková organizace Post Bellum společně s Ústavem pro studium totalitních režimů a Českým rozhlasem. Právě společnost Post Bellum už pátým rokem projekt Příběhy našich sousedů pořádá. Dosud se do něj zapojilo přes 2500 žáků a studentů z téměř tří set padesáti škol po celé České republice. Děti zdokumentovaly už 570 pamětnických příběhů. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 05.06.2017 15:18




0 +
 

Hlavní zprávy