Realitní kancelář vám pomůže. Ale musíte si vybrat tu správnou

Prodej nemovitosti je vždy „velká věc“. Aby ne, vždyť jde o transakci za stovky tisíc až miliony korun, a proto vyžaduje delikátní přístup. Jenomže zdaleka ne každý má k tomu vlohy, čas a nervy.

uniweb weby

Pro většinu lidí je mnohem jednodušší spolupráce s realitní kanceláří. Ani ty ovšem nezaručuje perfektní výsledek. Není totiž makléř jako makléř – v praxi jsou mezi jednotlivci obrovské kvalitativní rozdíly. Jak tedy oddělit pomyslné zrno od plev a najít profesionála, který se o vás postará jako v rukavičkách?

Vlastnosti kvalitní realitní kanceláře

Na českém realitní trhu působí spousta společností s mnohdy až diametrálně odlišným přístupem. Důvodem je skutečnost, že současný zákon o realitním prostředkování není tak přísný, jak by se na tak specifický obor příslušelo. Nepoctivých makléřů, jichž bylo do března 2020 nespočet, sice výrazně ubylo, ale stále nelze konstatovat, že by se prostředí zcela vyčistilo a zůstali v něm pouze skuteční profesionálové.

Zpozorněte především u virtuálních realitních kanceláří, které se zabývají pouze zprostředkováním produktů a podpůrných služeb pro realitní makléře na volné noze. Tyto subjekty nenesou odpovědnost a negarantují jakoukoliv odbornost.

Výběr realitní kanceláře proto neponechávejte náhodě. Naopak se soustřeďte na konkrétní kritéria.

Počet prodaných nemovitostí

Každý někdy začíná, ale počet prodaných bytů a domů je bezesporu důležitým měřítkem kvality. Obrátíte-li se na realitní kancelář, která se chlubí nadprůměrným počtem prodaných nemovitostí, můžete se takřka spolehnout na to, že se jí podaří výhodně a rychle podat i ta vaše.

Tým specialistů

Dalším indikátorem je velikost týmu. Prakticky vždy je lepší, když má realitka pro jednotlivé úkony odborníky. Je naprosto logické, že makléř, který funguje jako „holka pro všechno“, nemůže odvést výkon srovnatelný s několika specialisty. Mnohem efektivnější bývá spolupráce s realitní kanceláří, jež spolupracuje s grafikem, fotografem, designérem, právníkem, finančním poradcem a dalšími úzce zaměřenými profesemi.

Právní oddělení

S ohledem na vysokou úroveň bezpečnosti transakce je vhodné, aby se o smlouvy postaralo právní oddělení, případně externí právník. Používání smluvních vzorů realitce významně ubírá na serióznosti.

Sídlo firmy

Zaměřte se také na to, kde firma sídlí. Dobrá realitní kancelář obvykle nemá potřebu virtuálního sídla – naopak byste ji měli najít na skutečné adrese, kde disponuje plnohodnotným technickým a personálním zázemím.

Finanční zdraví firmy

A když už budete lustrovat obchodní rejstřík, nezapomeňte se podívat na ekonomickou situaci za posledních několik let. Zda se firmě daří, snadno vyčtete z výročních zpráv a účetních závěrek. S realitkou, která výsledky svého hospodaření záměrně nezveřejňuje, je pravděpodobně „něco“ v nepořádku.

Zkušenosti a názory klientů

Perfektním zdrojem informací jsou internetová fóra. „Proklepněte“ si vybranou realitní kancelář v diskuzích na sociálních sítích a udělejte si obrázek o tom, jak funguje a na co se připravit. Google je mocný a po zadání názvu společnosti se člověk mnohdy dozví zásadní informace.

Než si s realitkou plácnete, důkladně si zkontrolujte smlouvu. Zaměřte se na to, s kým kontrakt uzavíráte – pokud je na něm uveden makléř sám za sebe a nikoliv jako zmocněnec realitní kanceláře, berte ne vědomí, že za případnou škodu ponese odpovědnost pouze on. Jen těžko pak můžete očekávat náhradu škody.

Hodily by se vám další tipy? Vyčerpávající článek na téma jak vybrat makléře / realitní kanceláře najdete na blogu renomované realitky MAXIMA REALITY.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy