Stát stále nemá pozemky pro obchvat Brodu. Zbývá získat poslední

Havlíčkobrodské radnici zbývá získat poslední pozemek, na kterém se má do dvou let začít stavět obchvat Havlíčkova Brodu. Jeho majitel ale se směnou ani odkupem nesouhlasí. Stát proto pozemek nejspíš vyvlastní.

uniweb weby

Už skoro rok Ředitelství silnic a dálnic i havlíčkobrodská samospráva usilují o výkup pozemků na trase budoucího obchvatu Havlíčkova Brodu. Všichni majitelé už na odkup nebo na směnu přistoupili. S jedinou výjimkou.

Jedenz vlastníků totiž o svůj pozemek přijít nechce. Už na začátku roku proto začalo správní řízení o jeho vyvlastnění. V předvolebním vysílání České televize o tom informoval havlíčkobrodský zastupitel Milan Plodík (KSČM).

Řízení o vyvlastnění je časově poměrně náročné. Může trvat i rok. Je tak možné, že všechny pozemky pro stavbu silnice, která má od husté dopravy ulevit centru Havlíčkova Brodu, se definitivně podaří získat až zkraje roku 2017.

Teprve poté bude moci Ředitelství silnic a dálnic moci požádat o stavební povolení. Jakdlouho budou úřady o jeho vydání rozhodovat, nelze odhadnout. Během řízenítotiž lze využít řadu opravných prostředků, které ho mohou zdržet.

Až správci silnic dostanou stavební povolení, začnou vybírat firmu, která obchvat Havlíčkova Brodu zajistí. Je pravděpodobné, že všechny administrativní procedury se nepovede stihnout tak rychle, aby se silnice začala stavět ještě během příštího roku.

Nejpravděpodobnější variantou, se kterou teď oficiálně počítá i Ředitelství silnic a dálnic, je, žese stavbou za skoro dvě miliardy korun se začne v první polovině roku2018. První auta by pak na nový obchvat mohla vjet v roce 2020.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy