Střední školy na Vysočině začnou školní rok v novém. Kraj investoval do jejich modernizace stovky miliónů korun

V letošním roce je v případě krajského středního školství na Vysočině naplánováno k realizaci devět desítek oprav, investic a modernizací. Zhruba 80 % z nich se muselo stihnout dokončit během dvou měsíců letních prázdnin. „Veškeré plánované akce v rezortu školství související s majetkem nás přijdou na 621 miliónů korun, z toho 237 miliónů korun půjde z krajského rozpočtu, se zbytkem pomohou evropské dotace,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla.

uniweb weby

náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla.

Vlastní peníze použil Kraj Vysočina už během prázdnin například na generální opravu kotelny Domova mládeže vJihlavě, snovou školní kuchyní vybavenou nejmodernější gastrotechnologií celkem za cca 20 miliónů korun začnou školní rok na Střední škole stavební vTřebíči. Po dvou letech byla plánovaně dokončena dostavba dvou nových učeben za 12,7 miliónů korun pro Střední zdravotní školu a VOŠ vHavlíčkově Brodě, po třech letech je u konce rekonstrukce elektroinstalace Gymnázia Žďár nad Sázavou za celkem 23 miliónů korun.

Zhruba 60 miliónů korun dotací bude ještě vnásledujících měsících proinvestováno na výukovém pavilonu máločetných oborů a svářečské škole Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava. VPelhřimově Kraj Vysočina přestavuje budovu odborného výcviku pro Střední průmyslovou školu a Střední odborné učiliště na Křemešnické ulici.

Za přispění evropských dotací se podařilo Kraji Vysočina zrekonstruovat a postavit pavilon praktické výuky pro Střední průmyslovou školu vTřebíči. „V tomto případě jde o jednu znejvětších letos dokončených stavebních akcí pro školství srozpočtem vsoučtu 225 miliónů korun. Po dodání nábytku a dalšího vybavení sem budou na podzim přesunuty provozy školy, které byly dosud organizovány na detašovaných pracovištích,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová. Škola tak získá nové prostory, vybavení a došlo i kúpravám venkovního prostranství a zajištění standardu konektivity. Evropské peníze Kraj Vysočina čerpá také vsouvislosti srozvojem a modernizací Školního statku vHumpolci. Za 70 miliónů korun vznikne v jeho areále moderní stáj pro výkrm prasat, hala pro zemědělské stroje a učebny. Projekt na pořízení tří center obnovitelných zdrojů energie, který kraj realizuje na středních odborných školách vJihlavě, Třebíčí a Žďáru nad Sázavou je ojedinělým projektem, podpořeným rovněž zevropských dotací, který zázemí pro výuku pokročilých technologií ve stavebnictví.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 03.09.2018 07:08




0 +
 

Hlavní zprávy