Svátek křehkých životů opět připomněla bohoslužba u Antonínova Dolu

Ve čtvrtek 17. listopadu se při příležitosti Celosvětového dne nedonošených dětí uskutečnila bohoslužba u kapličky Ke cti Panny Marie u Antonínova Dolu, přišla zhruba stovka posluchačů projevit Bohu své díky, protože si uvědomují, že lidský život není samozřejmostí, ale darem.

uniweb weby

Mši sloužil otec Siard ze želivského premonstrátského kláštera, hudební doprovod a zpěv byly v režii uskupení Výbuch. Bohoslužba, na jejímž pořádání se společně podílí havlíčkobrodská nemocnice s Oblastní charitou Havlíčkův Brod, byla dokonce inspirací i pro další místa v České republice, která tuto tradici později také zavedla. 

Historie Bohoslužby za děti do dlaně u Antonínova Dolu se začala psát před šesti lety. U jejího zrodu stála primářka dětského oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod Magdalena Chvílová-Weberová, která samozřejmě nechyběla ani na letošní mši. „Dnes si tu všichni připomínáme svátek křehkých životů, které potřebují hodně péče a hodně lásky. I přesto se však někdy stává, že je život jejich blízkých poznamenán velkým křížem,“ zmínila primářka na úvod bohoslužby. 

Přítomní s pokorou děkovali Bohu za dar života i za to, že my, lidé, máme pořád odvahu život milovat, i když kromě radostí přináší i řadu zklamání. „Jediná láska bez podmínek je láska mámy a táty. Láska, která dokáže přenášet rány. Dík patří především vám, rodiče, kteří jste měli odvahu svůj boj nevzdávat a kteří věříte, i když jste ve svém životě zažili kříž,“ promlouval otec Siard. 

Bohoslužba za děti do dlaně se ne náhodou koná u kapličky Ke cti Panny Marie. Vlastníma rukama ji postavil Miroslav Pernička z Antonínova Dolu, dědeček předčasně narozených dvojčátek. V těžkých chvílích, kdy se obával o zdraví svých vnoučat, prosil Boha o pomoc. Naštěstí vše dobře dopadlo, a tak jako poděkování postavil kapli u silnice spojující Havlíčkův Brod a Jihlavu. 

Během posledních tří desítek let se krystalizuje skupina rodin, která vychovává dítě, jež při narození váží pod 2500 gramů, má různý stupeň nezralosti, s čímž souvisí nejrůznější možné obtíže. Jde o skupinu malých pacientů, která má své specifické zdravotní, psychické, ale i výchovné problémy. Bohoslužba věnovaná nedonošeným dětem a jejich rodičům je pak připomínkou všech rozměrů života člověka. Je věnována všem, kteří provázejí dítě od okamžiku předčasného porodu až po roky dalšího vývoje a jsou průvodci rodičů na jejich cestě nejistoty, obav i radosti. Má být výrazem naděje, prosbou a poděkováním. Zároveň je prosbou za sestry a lékaře, aby měli sílu a odvahu nacházet nové cesty odborné a laskavé pomoci maličkým i jejich rodičům. Je rovněž prosbou za to, aby měli moudrost v rozhodování nad postýlkami malinkých miminek.  


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
18.11.2016 10:51




0 +
 

Hlavní zprávy