Třetí dítě nalezeno v třeboňském babyboxu

V třebíčském babyboxu byl 12. listopadu nalezen novorozeneček s pupečníkem zavázaným tkaničkou od boty. Chlapeček, pojmenovaný Pavel, je třetím dítětem nalezeným v babyboxu třebíčské nemocnice a druhým letošním.

uniweb weby

Zdravotníci zde našli novorozence, chlapce se stále neodstřiženým pupečníkem zavázaným tkaničkou od boty. Tato událost přitáhla značnou pozornost jak veřejnosti, tak odborníků v oblasti péče o děti a lidských práv.

Chlapeček dostal jméno Pavel, na počest jednoho z dárců babyboxu, Pavla Fric. Je to třetí dítě nalezené v babyboxu třebíčské nemocnice a druhé letošní. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2008 odloženo celkem 262 dětí. Rozdělení podle pohlaví dětí je 143 dívek a 119 chlapců.

Tradičně nalezenému chlapci přináleží zlatý novorozenecký dukát, který poskytla Česká mincovna.

Babyboxy slouží jako bezpečné útočiště pro děti, jejichž rodiče se rozhodnou je z různých důvodů vzdát. Tyto schránky jsou navrženy tak, aby umožnily anonymitu rodičům při odkládání dětí. Jakmile je dítě do babyboxu vloženo, zahájí se proces vyhřívání, ventilace a alarmu pro zdravotní personál.

Navzdory svému hlavnímu účelu – ochraně zdraví a životů dětí – se babyboxy setkávají i s kritikou. Někteří lidé tvrdí, že tyto schránky porušují Úmluvu o právech dítěte, například právo na jméno, totožnost, státní příslušnost či právo znát své rodiče.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024