Vývoj kriminality na Jihlavsku

JIHLAVSKO: Policistům se ale podařilo zvýšit objasněnost

uniweb weby

Počet trestných činů se letos v porovnání se stejným obdobím vloni zvýšil. Vzrostl počet majetkových trestných činů, naopak klesl počet násilných skutků a mravnostní kriminalita. V první polovině letošního roku došlo na Jihlavsku k 869 trestným činům a z tohoto počtu se jich policistům do současné doby podařilo objasnit 45,2 %. (Dále doobjasnili celkem 134 skutků, ke kterým došlo v předchozích letech). Ve stejném období předchozího roku to bylo 763 trestných činů s objasněností 44,6 %. Letos se tak v meziročním porovnání zvýšil počet spáchaných skutků, a to o 106 trestných činů. Policistům se ale podařilo zvýšit objasněnost. K nejvíce trestným činům došlo v prvním pololetí na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Jihlava. Policisté prověřovali celkem 688 trestných činů a objasnit se jim dosud podařilo 45,6 % případů. Na Polensku došlo k 67 trestným činům s objasněností 43,3 %. Na Telčsku zaevidovali policisté 57 trestných činů a objasnili již 45,6 % případů. Na Třešťsku došlo k 57 trestným činům a policisté z nich objasnili 42,1 %. Násilná trestná činnost
V prvním pololetí letošního roku došlo k 101 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté do konce prvního pololetí 57 případů objasnili, objasněnost tedy činí 56,4 %. Ve stejném období roku 2022 došlo k 106 trestným činům s objasněností 63,2 %.
Nejčastějším násilným trestným činem bylo úmyslné ublížení na zdraví. Policisté zaevidovali 55 skutků, z tohoto počtu do konce pololetí objasnili 31 případů. V loňském roce se jednalo o 62 případů.
Snížil se počet loupeží, z jedenácti spáchaných vloni na pět. Kriminalistům se do současné doby podařilo již tři případy objasnit.
Trestných činů vydírání bylo letos jedenáct, deset případů policisté od začátku roku zadokumentovali u trestného činu nebezpečného vyhrožování, kterých bylo stejně jako vloni, trestných činů porušování domovní svobody je pět. Mravnostní trestná činnost
V prvním pololetí letošního roku prověřovali kriminalisté 23 mravnostních trestných činů, ze kterých je 47,9 % případů objasněno. Ve stejném období vloni jich bylo 32 s objasněností 43,8 %. Majetková trestná činnost
V kategorii majetkové kriminality došlo k nárůstu počtu spáchaných trestných činů. Ve srovnání s loňským rokem stoupl počet této trestné činnosti o 60 skutků.
V období první poloviny letošního roku policisté prověřovali 396 majetkových deliktů. Z tohoto počtu se policistům podařilo objasnit 130 případů, což je 32,8 %. V prvním pololetí loňského roku došlo k 336 majetkovým trestným činům s objasněností 26,5 %.
V letošním roce se v třiasedmdesáti případech jednalo o krádeže vloupáním, 148 případů jsou krádeže prosté a 175 trestných činů jsou zbývající majetkové trestné činy.
Krádeže vloupáním
Z třiasedmdesáti trestných činů policisté dosud objasnili 17,8 %. V předchozím roce prověřovali ve stejném období 78 případů, z nichž do konce pololetí 23,1 % objasnili.
Největší zastoupení má v této oblasti krádež vloupáním do ostatních objektů. Policisté v prvním pololetí letošního roku zaevidovali 32 případů, ze kterých se jim do konce pololetí podařilo objasnit přes patnáct procent. Ve stejném období vloni se jednalo o 24 případů. Vloupání do rodinných domů byla čtyři, dále došlo k sedmi vloupáním do rekreačních objektů, pěti vloupáním do vozidel a čtyřem do obchodu.
Krádeže prosté
V kategorii krádeží prostých se ve srovnání s předchozím rokem zvýšila trestná činnost o 43 případů. Policisté objasnili 62,2 % spáchaných skutků. V loňském roce se jednalo o 105 trestných činů s objasněností 52,4 %.
Nejčastěji prověřovanými trestnými činy jsou v této oblasti krádeže v obchodech. Od začátku letošního roku policisté zadokumentovali 85 případů, což je o 40 více než o rok dříve. Kapesních krádeží bylo deset, z nichž policisté přibližně třetinu případů již objasnili. Krádeží motorových vozidel bylo pět a čtyři kriminalisté objasnili, vloni jich bylo o dvě více.
Mezi zbývajícími trestnými činy je 59 podvodů (vloni 79) a 43 poškození cizí věci (vloni 31). Hospodářská trestná činnost
V prvních šesti měsících roku 2023 došlo k dvaašedesáti hospodářským trestným činům, z nichž policisté do konce pololetí 24 případů objasnili (38,7 %). Ve stejném období vloni došlo k 57 případům s objasněností 33,3 %.
Podvodů bylo třináct, úvěrové podvody čtyři a trestných činů neoprávněného přístupu a poškození záznamu v počítačovém systému, opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla bylo šest. Ostatní trestná činnost
V kategorii ostatní kriminality došlo v prvním pololetí letošního roku k 186 trestným činům, z tohoto počtu policisté 114 případů objasnili, což je 61,3 %. V loňském roce to bylo 133 trestných činů s objasněností 64,7 %.
Nejčastějším trestným činem v této kategorii je maření výkonu úředního rozhodnutí, kterých policisté odhalili 83. V loňském roce jich bylo o devatenáct méně. Případů výtržnictví je osm a pět případů je již objasněno. Dále došlo v sedmačtyřiceti případech ke sprejerství, což je o 27 více než ve stejném období vloni. V oblasti drogové kriminalisty odhalili kriminalisté v prvním pololetí 28 trestných činů, vloni jich bylo ve stejném období o dva více. Zbývající trestná činnost
V prvním pololetí roku 2023 policisté zaevidovali celkem 101 trestných činů s objasněností 56,4 %. Vloni se jednalo o 99 trestných činů.
Nejvyšší podíl v této kategorii kriminality má trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, kterých bylo 37. V loňském roce jich bylo o devět více. Trestných činů zanedbání povinné výživy policisté prověřovali 33, vloni jich bylo devatenáct. Trestných činů, ke kterým došlo v souvislosti s dopravní nehodou, prověřují policisté šestnáct, což je o šest méně než vloni. por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
21. července 2023



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
21.07.2023 13:44



0 +
 

Hlavní zprávy