Za objevený a poctivě odevzdaný poklad získá nálezce z Bystřicka odměnu

Hledal liščí nory a místo nich objevil cenný malovaný keramický džbán s 284 stříbrnými mincemi z období od 2. poloviny 15. století do 1. poloviny 17. století. Řeč je o poctivém lesníkovi z Bystřicka, který na jaře letošního roku u Ujčova objevil poklad později oceněný na tržních 723 tisíc korun. Vysloužil si tak odměnu ve výši přes 108 tisíc korun.

uniweb weby

Poctivý muž neváhal a poklad odevzdal Muzeu Vysočiny Jihlava, které tímto nálezem obohatí své sbírky. Odborníci historickou hodnotu nálezu odhadli na tři miliony korun. Podle zákona má nálezce právo na odměnu. Tu mu poskytuje krajský úřad, a to do výše ceny materiálu, je-li archeologický objev zhotovený z drahých kovů nebo jiných cenných materiálů. Vzhledem k tomu, že jde o významný a kompletně dochovaný nález, rozhodli se radní Kraje Vysočina nízkou hodnotu zejména stříbra navýšit a poctivému nálezci poskytnout bezmála 80 tisíc korun navíc, takže za cenný nález získá přes 108 tisíc korun.

Obdobně Rada Kraje Vysočina navrhla letos v létě odměnit nálezce „prvního“ evidovaného nálezu v Kraji Vysočina. Tehdy šlo o nález drahých kovů u Humpolce. Poklad obsahoval 342 převážně zlatých, ale i stříbrných mincí ražených na přelomu a v první polovině 17. století.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 12.10.2016 10:22




0 +
 

Hlavní zprávy