Zadlužení obyvatel kraje Vysočina? Statistika ukazuje naději i hrozbu

Podívali jsme se na celkové statistiky zadlužení obyvatel našeho kraje. Odděleně v hypotékách a ve spotřebních půjčkách. Co jsme zjistili? Že zejména ke spotřebním půjčkám přistupují obyvatelé kraje Vysočina s opatrností. Objem dluhu na spotřebu totiž několik posledních let stagnuje (zatímco v jiných krajích roste). Zadlužení se zvedá jen u hypoték.

uniweb weby

Jak je statistika půjček obyvatelstva vlastně vedena?

Než se podíváme na jednotlivá čísla a jejich vývoj v čase, nejprve si ujasněme, jak je statistika s půjčkami vlastně rozdělena. Registry dlužníků ji evidují odděleně ve dvou hlavních kategoriích: v půjčkách na bydlení a půjčkách na spotřebu.

Co jsou spotřební půjčky?
Jedná se o bankovní, ale i nebankovní půjčky určené na běžné výdaje: nákup věcí běžné spotřeby nebo úhrada neočekávaných výdajů. Poskytují se v částkách od několika stovek korun se splatností několika týdnů, až po milion korun se splatností deset let (individuálně i více).

A co jsou půjčky na bydlení? Jedná se o dlouhodobé úvěry poskytované bankami nebo stavebními spořitelnami. V případě hypoték jsou zastavené nemovitostí, úvěry ze stavebního spoření se poskytují i bez zástavy. Půjčky jsou to většinou účelové: na již zmíněné bydlení. Pouze americké hypotéky jsou od účelu využití peněz osvobozeny.

Image title

Spotřební půjčky v kraji Vysočina v letech 2019 - 2022

Mezi roky 2019 a 2022 nedošlo, podle údajů Barometru úvěrového trhu, k téměř žádnému navýšení v oblasti spotřebních půjček. A to je přímo vynikající zpráva. Proč? Protože právě růst zadlužení na spotřebu se může stát odrazovým můstkem do sociálně-ekonomických problémů, s nimiž je těžké si pak poradit. Dokud je množství spotřebních půjček v kraji stabilní, je stabilní i ekonomická základna jeho obyvatelstva.

U obou typů půjček jsme porovnávali třetí čtvrtletí sledovaných let. Ve spotřebních půjčkách měli obyvatelé kraje Vysočina ke konci září v každém roce rozpůjčováno vždy okolo 20 - 21 mld. Kč. V letech 2020 a 2021 došlo dokonce k poklesu celkové částky vypůjčené na spotřebu. Vývoj byl následující:

  • rok 2019: 20,4 mld. Kč
  • rok 2020: 19,9 mld. Kč
  • rok 2021: 20,3 mld. Kč
  • rok 2022: 21,5 mld. Kč.

Hypotéky v kraji Vysočina v letech 2019 - 2022

U hypoték je situace diametrálně odlišná. I tady jsme sledovali vývoj vždy ke třetímu čtvrtletí daného roku. A po celou dobu se objem vyřízených hypoték zvyšoval, celkově za tři roky dokonce o cca 50 %. To samo o sobě není nijak znepokojující zpráva, neboť hypotéky se řadí ke zdravému typu zadlužení. Konkrétní čísla jsou tato:

  • rok 2019: 65,2 mld. Kč
  • rok 2020: 70,2 mld. Kč
  • rok 2021: 81,0 mld. Kč
  • rok 2022: 98,7 mld. Kč.

Jak se vyvíjí schopnost splácet spotřební půjčky? Tady vykukují první zárodky problémů

Že se ekonomika, a s ní i její obyvatelé, dostává od roku 2020 do stále hlubších problémů, o tom vědí již všichni. Problémy se začínají propisovat i do oblasti splácení vzatých spotřebních půjček. Registry dlužníků ukazují, jak velký byl v jednotlivých letech podíl klientů s ohroženou půjčkou na celkovém počtu obyvatel kraje Vysočina.

Co je ohrožená půjčka?
Ta, u níž dochází k problémům se splácením - nebyly uhrazeny alespoň tři poslední splátky. Podíl obyvatel s problémy se splácením spotřebních půjček byl v letech 2019 a 2020 nízký. V letech 2021 a 2022 se však nebezpečně zvedá:

  • rok 2019: 1,3 %
  • rok 2020: 1,2 %
  • rok 2021: 6,7 %
  • rok 2022: 6,4 %.

V jakém tónu se ponese tento vývoj v roce 2023? To jen stěží odhadnout. Krize sice pokračuje, ale zatím není doprovázená zvyšující se nezaměstnaností. Pokud si kraj své zaměstnavatele a živnostníky udrží, měl by podíl setrvávat na podobné hodnotě právě i ve 3. čtvrtletí roku 2023.

Připravili jsme pro vás i další statistiky. Například z oblasti pracovní neschopnosti, nebo Souhrnný pohled na seniory od Českého statistického úřadu.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy