Historii odívání 19. století představí v Třešti

Třešťské muzeum pořádá ve čtvrtek 24. listopadu další přednášku z cyklu Historie odívání. Lucie Bláhová z Národního památkového ústavu České Budějovice se tentokrát bude věnovat módě druhé poloviny 19. století.

uniweb weby

Devatenácté století je stoletím velkých změn, a ty pronikají i do oblasti odívání. Módní odívání se postupně stává záležitostí širšího okruhu lidí. Móda je v tomto století minořádně vrtkavá, v dobovém šatníku najdeme snad všechny styly. 
Způsob oblékání přísně určuje část dne a příležitost, pro kterou si dotyčný šaty bere (ranní nedbalky, dopolední a odpolední vycházkový oděv, banketový šat a velká večerní róba). Odívání se řídí přísnými pravidly etikety. V tomto období vznikají i první módní domy, kde si nechávají šaty šít zámožňejší dámy. Vynález a rozšíření šicího stroje způsobuje rozruch srovnatelný s vynálezem páry.
O rozmanitém a proměnlivém 19. století ve světě odívání a módy bude v třešťském muzeu ve čtvrtek 24. listopadu opět zasvěceně vyprávět Lucie Bláhová z Národního památkového ústavu. Přednáška začíná v 17.00.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy