V Jaroměřicích si připomněli básníka Vysočiny

Radnice v Jaroměřicích nad Rokytnou a Společnost Otokara Březiny uspořádaly o víkendu pro veřejnost výroční setkání k poctě básníka a spisovatele Otokara Březiny.

uniweb weby

Otokar Březina, vlastním jménem Václav Jebavý, se narodil 13. září 1868 v Počátcích u Pelhřimova a zemřel 25. března 1929 v Jaroměřicích nad Rokytnou. Svým zaměstnáním byl učitel a ve svých literárních dílech se zaměřoval především na poezii. Byl to představitel symbolismu.

Výroční setkání začalo dopoledne u hrobu básníka, kde předseda Společnosti Otokara Březiny Jiří Höfer přečetl několik ukázek básníkovy tvorby. Poté se účastníci přesunuli do prostor Muzea Otokara Březiny na výtvarnou výstavu Františka Šindeláře. Na zahradě muzea zájemcům zahradník Vladislav Vejtasa ukázal účastníkům výročního setkání jednotlivé části zahrady i se symbolickou vodní cestou ve skalce nazvanou Hudba pramenů. Po přestávce pokračoval pořad ve školní jídelně, kde předseda Spolku Františka Bílka František Kožíšek, představil knihu o výtvarníkovy nazvanou Bílek. Na závěr přednesl Miloš Dvořák několik ukázek z esejí a korespondence Otokara Březiny.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 11.09.2016 16:35




0 +
 

Hlavní zprávy