V Telči představí tvorbu Václava Poppe

V prostorách radnice v Telči se uskuteční výstava věnovaná znalci umění, sběrateli a bibliofilovi Václavu Poppemu. Výstavu připravená ve spolupráci s Muzejním spolkem v Telči zahájí slavnostní vernisáž, na které vystoupí i žáci Základní umělecké školy Telč, v pondělí 3. října v 15.00.

uniweb weby

Václav Poppe se narodil v roce 1909 v Roudnici nad Labem, zde získal i základní vzdělání. V Praze se vyučil drogistou a do telčské drogerie U zlatého anděla přišel v roce 1933. Nejprve pracoval jako příručí, záhy ale obchod převzal. Rozuměl fotopřístrojům, které také prodával. Měl rád přírodu, která se často stávala předmětem jeho uměleckých fotografických záběrů. Jeho fotografie se objevovaly v časopisech a publikacích, kde doprovázely texty o Telči.
Byl znalcem a sběratelem drobné grafiky a exlibris. Sám vlastnil osobní exlibris, která vyjadřovala jeho životní styl. Byl členem Spolku sběratelů Exlibris a Klubu bibliofilů. Znal dobře historii města a všechny umělecké a stavební památky Telče. Zahajoval často výstavy obrazů a nechyběl na žádném uměleckém setkání.
„Václav Poppe byl nadšeným divadelním ochotníkem a postavy, které na jevišti vytvořil, vždy působily přesvědčivě. Zároveň byl i členem pěveckého spolku Smetana, ve kterém téměř padesát let zpíval první bas.
Přátelé na něj vzpomínají nejen jako na znalce umění, sběratele a bibliofila, ale také jako na skvělého organizátora zájezdů za uměleckými památkami a přírodními zvláštnostmi naší vlasti, které výborně znal,“ přibližuje Helena Grycová Benešová z telčské pobočky Muzea Vysočiny Jihlava.
Výstava věnovaná Václavu Poppemu bude slavnostně zahájena vernisáží, na které vystoupí žáci ZUŠ Telč v pondělí 3. října v 15.00. Výstava potrvá do 25. října.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
ne 02.10.2016 17:55




0 +
 

Hlavní zprávy