Organizovaný gang vykrádá čerpací stanice za miliony

Policie zatkla sedm podezřelých za řadu vloupání do čerpacích stanic na Jihlavsku. Gang cílil na tabák, alkohol, finanční hotovost a další zboží, přičemž celková škoda přesahuje jeden milion korun.

uniweb weby

Na začátku února zaznamenali krajskí policisté na Jihlavsku nárůst případů vykradených čerpacích stanic v oblastech Nové Město a Hladová. Vyšetřovatelé brzy zjistili, že za většinou z nich stojí stejná maskovaná skupina pachatelů. Po důkladném vyšetřování se podařilo policistům rozpráskat tento gang a zatknout všech sedm podezřelých.

Podle policejní mluvčí Jany Kroutilové byli pachatelé rychlí a zkušení, ale jihlavští kriminalisté jim byli o krok napřed. Po infiltraci řadám trestné činnosti skupiny zjistili, že na celkovém počtu krádeží se podíleli ještě další spolupachatelé. Ve spolupráci se speciální jednotkou z Dukovan byli čtyři z nich zadrženi přímo při páchání krádeže na čerpací stanici na Znojemsku. Jihlavský policejní oddíl poté zadržel další tři podezřelé na Třebíčsku a v okolí Jaroměřic nad Rokytnou.

Gang se skládal z jednoho mladistvého a dvou recidivistů. Dům, kde se nacházelo úkryt pachatelů, prošel následně domovní prohlídkou. Kriminalisté tam našli množství odcizených věcí a předmětů, které používali k páchání zločinů. Vyšetřovatelé obvinili muže z pokračujícího zločinu krádeže vloupáním s větší škodou a také z přečinu poškození cizí věci.

Jak upřesnil vedoucí jihlavské kriminálky Jakub Pivoňka, ze sedmi obviněných mají tři za sebou trestnou minulost, přičemž dva z nich jsou notorickými pachateli majetkových trestných činů. Oba navíc momentálně stojí v podmínce po propuštění z vězení. Další tři patří do věkové kategorie okolo dvaceti let a poslednímu z nich je pouhých sedmnáct let. Všichni podezřelí jsou pocházejí z Třebíčska nebo Znojemska.

V průběhu února se skupina vloupala do jedenaácti čerpacích stanic na Vysočině a na Jihomoravsku. Při těchto přepadeních gang často zaměřoval na tabákové výrobky, alkohol, finanční hotovost, cukrovinky a motoristické doplňky. Při jedné z akcí ukradli také zásilku určenou k doručení, datové kabely a hřbitovní svíčky. Celková výše odcizeného majetku činí více než milion korun.

Jana Kroutilová přidala, že pachatelé způsobili majitelům čerpacích stanic i vysoké škody na dveřích, oknech a zařízení provozoven. V některých případech dosáhla tato škoda až sto tisíc korun. Policistům se podařilo dosud zatknout pět mužů ze skupiny. Dva, včetně mladistvého, jsou stíháni na svobodě. Obviněným za vloupání hrozí až osmiletý trest odnětí svobody, v případě mladistvého poloviční trest.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy