Cecek records bude slavit

Neúnavný pořadatel hudebních akcí Jakub Cecek Tauber z Havlíčkova Brodu v roce 2001 založil vydavatelství Cecek records. V klubu Oko v Havlíčkově Brodě bude ve dnech 27.–29. října hudební oslava, o které jsme si popovídali s Jakubem Tauberem.

uniweb weby

Pořádáš mohutnou třídenní akci patnáct let Cecek records. Jak dlouho jsi tuto akci připravoval? 

Jestli je, mohutná je věcí diskuze. Podle toho počtu kapel a množství dnů by tuhle škatulku asi splňovala.  Připravoval jsem ji od ledna 2016. Ono je těžké řadu těch kapel natěsnat do jednoho dne. Takže se to rozlezlo do tří dnů. Holt to bude takový delší večírek. Jednou za čas to není na škodu. 

Všechny  hudební skupiny vystupující na oslavě dobře znáš, protože už s nimi dlouhodobě spolupracuješ?


S některými se potkávám na akcích více než 20 let. S některými třeba jen rok. Jsou to kamarádi, co se pohybují na té malé okrajové scéně stejně jako já. S někým spolupracuji stále. S někým už ne. To je život, ale těch 15 let je prostě taková zpětná vazba. Někomu sedneš a jinému ne.

Není jednoduché i v demokratickém státě pořádat hudební akce. Kdyby se vrátil čas o patnáct let zpátky, jdeš do založení Cecek records znova?

Jasně, že bych do toho šel znova. Cecek records je můj životní styl a moje dítě. Jak si ho vychovám, takové ho mám: Se vším špatným i dobrým. Každopádně je to prostor pro vlastní seberealizaci a vlastní názory. Nepotřebuji granty, dotace, sponzory, nadace... dělám si věci po svém a tak, jak to cítím já. Jednoduché to není, ale na druhou stranu to zatím pořád jde. Kdyby to bylo snadné, tak bych to nedělal. To by mě nebavilo. Obecně lze říci, že individuální svoboda, kam spadá vydavatelství, pořádání koncertů a akcí  dostává jeden direkt za druhým. Co tě nezabije, to tě posílí. Té byrokracie a zbytečných zákonů, které jsou napsány pro hrstku vyvolených, je bohužel moc. Každopádně při pohledu na východ a jiným směrem by se o demokracii dalo hovořit. Je potřeba se umět ozvat a nenechat si systémem kálet na hlavu. 

Vzpomeneš si na první vydané CD u Cecek records?
 

Vyšlo v roce 2001. Kapela D.A.D. tehdy hrála doom metal. Momentálně nefunguje. Album se jmenovalo: Shadows. 

Kolik hudebních skupin a titulů vyšlo za patnáct let u Cecek records?
 

Mám svůj soukromý archiv. Podívám se do něj, až budu starej dědek. Skupin bude kolem 300. Titulů na CD, LP, EP, MC, DVD, knih a kompilací asi 350. 

Jezdíš po zahraničních klubech a zde vybíráš skupiny na své koncerty?


Po klubech v zahraniční jezdím minimálně. Nemám na to čas ani peníze. Kapely si vybírám podle toho, jestli se mě líbí, a podle toho, jestli jejich finanční a další požadavky odpovídají místní realitě. Zahraniční kapely jsou často daleko více v klidu než ty regionální. Možná spíš proto, že mají srovnání a nadhled díky tomu, že jejich členové poznali jiná místa, lidi, kultury, systémy styly... Každopádně dobrý lidi, skupiny.... a blbce najdeš všude.

Každý pořadatel asi má svůj sen o kapele, kterou by chtěl mít na svém koncertě. Máš takovou představu?


V době, kdy jsem začínal, i nyní jsou moje vzory stále stejné: Fat  Wreck Chords zpěváka NOFX Fat Mika, Epitaph records kytaristy Bad Religion , Nitro records zpěváka The Offspring a Hellcat records zpěváka z Rancid.  Takže by to bylo jednoduché. Koncert: NOFX, Bad Religion, The Offspring a Rancid. S každým bych šel na bar. Akorát Fat Mike by musel pít kafe, nebo čaj, protože je závislej. Na to, aby tihle 4 hráli spolu, bych musel vykrást banku, nebo něco zprivatizovat.

Co jsi poslouchal za muziku, než jsi založil Cecek records?


Poslouchal jsem punk, hardcore, crossover, metal, ska... To poslouchám stále, ale nemám problém si poslechnout dobrej jazz, nebo kvalitní grindcore. Hudba je jen jedna. Dobrá a špatná. 

Kdo je autorem loga Cecek records?


Kamarád a můj tehdejší spolužák z vejšky Radek Popel.

Můžeš upřesnit program oslav v klubu Oko?

HARDCORE / CROSSOVER den:
Čtvrtek 27. říjan , Oko klub (bar), od 19.00., za 100 Kč.
Hrají:
AGGRESSIVE TYRANTS (Světlá n. S.), BARRICADE (Kroměříž), NONSENSE (Velké Meziříčí), PORK SODA (Pelhřimov / J. Hradec), UNDERSIDE (Praha ), Mr. DYNABOOM (Jižní Morava).

PUNK den: vol. 1

Pátek 28. října, Oko klub - velký sál, od 13.00, za 250 Kč.
Hrají:
NEŽFALEŠ (Praha), STARÉ PUŠKY (Severní Morava), MUERTI (Jablonec n. N.), V.T. MARVIN (Praha), DRIÁK (Krkonoše), ZATREST (Olomouc), JUST WAR (Praha), SEX DEVIANTS (Rokycany), DILEMMA IN CINEMA (Slaný), DIVOKÝ SNY MF (Praha). 

PUNK den: vol. 2

Sobota 29. října, Oko klub - velký sál, od 12.00, za 300 Kč.
Hrají:
TOTÁLNÍ NASAZENÍ (Slaný), PUNK FLOID (Zábřeh n. M.), VOLANT (Pardubice), KOHOUT PLAŠÍ SMRT (Liberec), INSEMINAČNÍ STANICE (Brno), RV - 4 (Benešov), VISION DAYS (Svitavy), DESORT (Nymburk), WERGLŮV PJOS (Moravská Třebová), PRIMITIV PLEBS (Ledeč n. S.).
VPV (Bystřice p. H.).


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 26.10.2016 09:08




0 +
 

Hlavní zprávy