Cenné stromy zůstanou i budoucím generacím. Kraj Vysočina připravuje rozsáhlou obnovu parků

Pamatuje vládu Marie Terezie, zrušení nevolnictví nebo průmyslovou revoluci. Pod majestátním stromem sedával mladý Karel Havlíček spolu se svou budoucí manželkou Julií.

uniweb weby

Dub letní z památkově chráněného zámeckého parku v Proseči-Obořišti byl jediným letošním vysočinským finalistou ankety Strom roku a řadí se tak mezi nejzajímavější stromy napříč Českou republikou. „Nejméně tři sta let starý Havlíčkův dub se díky projektu, který Kraj Vysočina zahájí v příštím roce, dočká celkového ozdravení. Bude dělat radost i příštím generacím,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Obnova resp. ošetření vybraných dřevin bude soustředěno do devíti parků nebo zahrad ve vlastnictví Kraje Vysočina. V hledáčku odborníků bude přibližně 1530 stromů, které zdobí parky nebo rozsáhlé zahrady u Domova důchodců Proseč-Obořiště, u odloučeného pracoviště Dětského domova Jemnice v Budkově, kolem Dětského domova Nová Ves u Chotěboře včetně tři staletí starého Dubu zámeckých dětí, park u hradu Kámen nebo Domova Zboží. Jmenované parky jsou památkově chráněné.

Cílem projektu je zlepšení funkčního stavu parků a především dřevin v nich rostoucích

„U vybraných lokalit končí životnost bezpečnostních lanových vazeb instalovaných na stromech. Při pozemní kontrole v období vegetačního klidu na přelomu roku 2022 a 2023 bylo zjištěno, že také řada dalších stromů vyžaduje, po přibližně deseti letech od předchozího zásahu, další údržbu,“ popisuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a zároveň připomíná, že díky zdravotním a bezpečnostním prořezávkám bude prodloužena životnost dřevin a především bude zachována bezpečnost parků pro klienty, kteří je využívají nejvíce.

Právě z důvodu bezpečnosti půjdou některé stromy k zemi. „V devíti dotčených parcích by mělo jít o zhruba 320 kusů, tedy pět až deset procent ze všech jednotlivě inventarizovaných stromů, které jsou v natolik špatném stavu, že jejich ošetření není efektivní. Odstranit bude třeba také náletové dřeviny. Počítáme s nahrazením pokácených stromů novou výsadbou,“ sdělil Jan Joneš z krajského odboru životního prostředí a zemědělství, který projekt odborně garantuje.

Největší zásah čeká právě park u Domova důchodců Proseč-Obořiště, kde roste na tisíc stromů.

„U více než čtyř stovek z nich předpokládáme ošetření řezem či reinstalaci vazby. Obdobný počet dřevin evidujeme také v parcích v Budkově, Nové Vsi u Chotěboře a ve Zboží,“ doplnil Jan Joneš. 

Podle něj přesný rozsah prací a náklady s nimi spojené určí až projektová dokumentace. S jejím zpracováním začne Kraj Vysočina v příštím roce. K samotné realizaci by mohlo dojít už v letech 2025 až 2027. Celkové náklady na obnovu devíti areálů jsou 21,7 milionů korun, velkou část by měla pokrýt dotace z evropských fondů.

Zdroj: TZ Kr-Vysocina.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 25.10.2023 14:40




0 +
 

Hlavní zprávy