Ceny benzínu a nafty mírně fluktují: Brzy levnější nafta než benzín?

Ceny pohonných hmot v ČR mají smíšený vývoj - cena benzínu stoupla na 38,46 Kč/litr, zatímco nafta klesla na 38,48 Kč/litr. Zlepšení situace na trhu s ropou ovlivňuje ceny nafty, zatímco ceny ropy procházejí menší korekcí. Stabilní kurz koruny může pomoci udržet nízké ceny.

uniweb weby

Uplatněná ceny pohonných hmot v České republice za poslední týden svědčí o smíšeném vývoji. Zatímco průměrná cena benzínu vzrostla o 5 haléřů na 38,46 Kč za litr, cena nafty zaznamenala pokles o 12 haléřů na 38,48 Kč za litr. Odborníci předpovídají, že tento trend se bude nadále držet, což by znamenalo, že dojde k dalšímu zlevnění nafty v porovnání s cenou benzínu, poprvé od konce ledna.

Na snížení ceny nafty má vliv zlepšená situace na trhu s touto ropnou komoditou, zejména díky rostoucím zásobám rafinérií v USA. Do konce března by mohly poklesnout také ceny benzínu, které se postupně stabilizují. Hlavním faktorem, který ovlivňuje ceny obou pohonných hmot, jsou ceny ropy, které procházejí menší korekcí. V důsledku slabého čínského importu v prvních dvou měsících roku by mohla tato korekce pokračovat.

Agentura IEA (International Energy Agency) předpokládá v letošním roce dobře zásobený ropný trh, i přes produkční škrty kartelu OPEC. Navíc trh v podstatě ignoruje události v Rudém moři, které nemají zatím větší vliv na dodávky ropy. Naopak americká produkce a ropné zásoby rostou, což by mohlo vést k dalšímu poklesu cen ropy.

Pro další vývoj cen pohonných hmot je důležitý i stabilní kurz české koruny, která se nyní drží na hranici 25,30 Kč za euro. To by mělo přispět k udržení cen benzínu i nafty pod hranicí 38 Kč za litr do konce měsíce.

Přestože se na trhu s ropou objevují pozitivní signály, rizika stále přetrvávají. Například dronové útoky jemenských rebelů v oblasti Rudého moře či na ruskou ropnou infrastrukturu mohou být faktory působící nejistotu na trhu a ovlivňovat ceny ropy. Situace na trhu zůstává nejistá a ceny ropy se mohou vydávat jakýmkoli směrem.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy