Česká Edith Piaf v Dalešicích

Koncertem Radky Fišarové, kterou hudební svět přezdívá „česká Edith Piaf“, Rendez vous s Radkou Fišarovou, pokračoval v pátek 12. srpna na nádvoří pivovaru Dalešice XVIII. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského 2016.

uniweb weby

Jméno Radky Fišarové bývá obvykle spojováno se šansony. Zpěvačka se ale na začátku své kariéry, kdy zpívala svlastní skupinou Auris, spíše folku acountry muzice. Ovšem už během studií v kročila na scénu muzikálů, kde účinkuje v hlavních rolích dodnes (muzikál Evita, Vlasy, Kleopatra, Rebelové, Tři mušketýři, Angelika, Dracula, Romeo a Julie). Účinkovala v Národním divadle v Praze v tanečním představení Lucrezia Borgia či v opeře Montezuma, působí v pražských muzikálových divadlech Broadway, Hybernia nebo Kalich. Její stěžejní rolí je už deset let titulní role muzikálu Edith Piaf, který se uvádí v mnoha českých městech (Plzeň-Komorní divadlo J. K.Tyla, Brno-Mahenovo divadlo, Olomouc-Moravskoslezské divadlo) i zájezdově vzahraničí. Francouzský šanson je také náplní její koncertní činnosti v programu s názvem Malá pocta velké Edith za doprovodu jazz-tria aakordeonu nebo vsymfonické verzi s názvem Paris, Paris.

V pořadí čtvrtý koncert XVIII. MHFPD 2016 Rendez vous s Radkou Fišarovou byl ve znamení česko-francouzského šansonu. Část koncertu věnovala Radka Fišarová i své vlastní tvorbě (hodně spolupracuje stextařkou Alenou Kaclovou a básníkem Jiřím Žáčkem) i písním dalších interpretů (písně Charlese Aznavoura, Mireille Mathieu, Édith Piaf a Hany Hegerové). Nezanedbatelnou část programu tvořily melodie z francouzských filmů (Moulin Rouge, Četník ze Saint Tropez, Zvíře, Amelie zMontmartru) a písně z jejího nového CD Rendez-vous.

Zpěvačka se festivalu Petra Dvorského zúčastnila už podruhé. Zatímco její první vystoupení doprovázel v roce 2010 symfonický orchestr, tentokráte přijela s jazzovým doprovodem (Aleksandrem Yasinskim - běloruským akordeonistou, Ondřejem Kabrnou - klavíristou, Miroslavem Linkou - kytaristou, Janem Greifonerem - kontrabasistou a Ondřejem Sluou - bubeníkem).

Radka Fišarová se na pátečním koncertu představila před zcela zaplněným nádvořím pivovaru Dalešice jako velmi milá a velmi šarmantní dáma, která si vysloužila pojmenování „česká Édith Piaf“ nejen tím, že díky představení Edith – vrabčák z předměstí ztvárňuje už patnáct let první dámu francouzského šansonu, ale i tím, že má vzor ve stále aktivní a krásné zpěvačce i ženě Marii Rottrové. Publikum si získala nejen svým nádherným hlasem a volbou repertoáru, ale také svojí bezprostředností a přístupem k divákům. A také tím, že přestože dlouho propagovala francouzštinu a francouzské originály, dnes je pro ni důležitější, aby jí rozuměli diváci hlavně doma, protože pak jim má více co říci. A tak svoji vytříbenou a bravurní francouzštinu střídala sčesky zpívanými texty.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy