Česko udělalo poslední krok do Ligy mistrů

Český fotbal zaznamenal úspěch, když se dostal na 10. příčku žebříčku UEFA, což znamená přímý postup mistra do základní skupiny Ligy Mistrů v roce 2025/2026. Tento úspěch především dlužíme Viktorii Plzeň, která remizovala s Fiorentinou ve čtvrtek.

uniweb weby

A právě 10. příčka, kterou okupovalo Skotsko, aktuálně znamená, že český fotbal vyšle v sezoně 2025/2026 v tu chvíli úřadujícího mistra přímo do základní fáze milionářské soutěže. Bude to Plzeň, Slavia, Sparta, nebo někdo jiný?To je teď jedno, ale Plzni ve čtvrtek fandil snad celý fotbalový národ bez rozdílu klubové příslušnosti. Západočeši nebyli před domácím utkání s Fiorentinou favoritem a před odvetou stále nejsou, ale věděli, že pokud uhrají remízu, zůstanou ve hře o postup a vedle toho Česko získá do koeficientu 0,25 bodu, čímž předskočí zmíněné Skotsko. Povedlo se.Konferenční ligaHrdý Koubek: Nechci pronášet velikášské řeči, ale Fiorentina si v italské lize vytváří víc šancí!„Všichni jsme to věděli a je dobře, že jsme pomohli českému fotbalu,“ říkal obránce Robin Hranáč. „Samozřejmě velký bonus, hlavně jsme se ale chtěli udržet ve hře a za týden v Itálii se chceme poprat o semifinále,“ připomněl obránce Václav Jemelka.Plzeň - Fiorentina 0:0Je to tam! Skáčeme na desáté místo v žebříčku koeficientů a je jasné, že příští sezónu se v lize bude hrát o přímý postup do ligové fáze Ligy mistrů!Plzeň navíc drží šanci na postup do semifinále EKL, v odvetě je o co hrát!

Trenér Miroslav Koubek po závěrečném hvizdu ve Štruncových sadech ihned zvedl ruce nad hlavu. „Měl jsem radost, že jsme remízou zajistili českému mistrovi přímý postup do Ligy mistrů v přespříští sezoně. A také mě těšilo, jak skvěle takticky mužstvo zápas zvládlo,“ vysvětlil.Česko a Skotsko mají aktuálně stejně bodů, rozhoduje však lepší bodový zisk z aktuální sezony. Ten eviduje Česko, díky remíze Plzně ho vylepšilo už na 13,5 bodu a v probíhajícím ročníku je dokonce sedmé nejlepší. Plzeň vybojovala zatím 22,5 bodu, Slavia 17,5, Sparta 14 a Bohemians 0. Zatímco Skotové už ve hře nemají nikoho, Viktoriáni mohou svou i českou bilanci ještě vylepšit. „Bravo, Česko je desáté,“ radoval se sociální síti X šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, jenž byl spatřen přímo ve Štruncových sadech. „Díky neskutečnému výkonu Plzně skončíme desátí a pět klubů půjde do vysokých předkol. Viktorka dokázala zázrak. Díky remíze dostane každý klub české ligy, který se nedostane do UEFA soutěží, skoro 20 milionů korun. Viktorii by měl český profesionální fotbal poděkovat mimořádným způsobem. V evropských soutěžích hrajeme v jednom dresu,“ dodal.V evropskych soutezich hrajeme v jednom dresu. 

 Jen připomeňme, že v ročníku 2024/2025 bude Česko reprezentovat v Evropě opět pětice týmů a cílem bude navázat na aktuální historickou sezonu, kdy se vůbec poprvé tři mančafty probojovaly do jarní fáze, Sparta a Slavia skončily v osmifinále Evropské ligy.Vedle toho Slavia může myslet i na přímou kvalifikaci do Ligy mistrů už teď na základě klubového koeficientu. Potřebuje se však stát mistrem, dále se vítěz Ligy mistrů musí kvalifikovat i z domácí soutěže a ukrajinský Šachtar naopak musí pokazit závěr ročníku a přenechat titul někomu jiného. Varianta komplikovaná, ale ne nereálná. Ještě připomeňme, že od příští sezony se změní formát evropských pohárů. Zmizí tradiční čtyřčlenné skupiny, soutěže se změní v jednu velkou ligu o 36 týmech. Účastníků Ligy mistrů bude v základní fázi čekat osm zápasů, tedy o dva více než dosud, hrát se bude i v lednu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy