Český zahraniční obchod přinesl nižší přebytek

V lednu 2023 český zahraniční obchod přinesl nižší přebytek 3,7 mld. Kč oproti očekávaným 15 mld. Kč. Vyhlášený letošní přebytek by měl činit 130 mld. Kč. Pozitivním faktorem byl vývoz automobilů, vliv negativních faktorů na korunu by mohlo snížit očekávané snížení úrokových sazeb.

uniweb weby

V lednu 2023 zahraniční obchod České republiky nepřinesl očekávané výsledky. Přebytek dosáhl pouze 3,7 miliardy korun, což značně zklamalo analytiky oslovené agenturou Bloomberg. Ti původně předpokládali vyšší přebytek, který by se mohl pohybovat kolem 15 miliard korun. Koruna ihned po zveřejnění výsledků mírně oslabila.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, tvrdí, že klíčovým faktorem pro posilování české měny by měl být letošní vyhlášený přebytek zahraničního obchodu. Ten by měl činit zhruba 130 miliard korun. Nicméně, pokud by se celoroční výsledek zahraničního obchodu zhoršil, tlak na posilování koruny by byl patrně slabší, a naopak by mohl výrazněji dominovat tlak na její oslabování. Tento tlak může být vyvolán především očekávaným dalším snížením rozpětí úrokových sazeb na korunu a úrokových sazeb na euru či dolaru.

V lednu měl na zahraniční obchod České republiky pozitivní vliv především vývoz automobilů. Přebytek v této oblasti vzrostl mezročně o 2,8 miliardy korun, což souvisí se zacelením mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců, poškozených již od doby covidové pandemie. Dále se mezročně snížil deficit v obchodu s plynem, což bylo zapříčiněno poklesem cen plynu na evropských burzách a úspornějším nakládáním s ním v celé české ekonomice.

Na druhou stranu se snížil přebytek v obchodu s elektřinou, což je v podstatě rovněž důsledek poklesu ceny plynu, od jehož ceny se odvíjí burzovní cena elektřiny. S poklesem ceny elektřiny, jejíž je Česko významným evropským čistým vývozcem, klesá i příslušný přebytek v zahraničním obchodu s ní.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank, Lukáše Kovandy, by zahraniční obchod České republiky mohl být v průběhu roku 2023 ovlivněn dalším vývojem na světových trzích, pokračující pandemií a politickými událostmi. Nicméně, vývoz automobilů by mohl i nadále být stabilizujícím faktorem, který by mohl napomoci zlepšení výsledků zahraničního obchodu v následujících měsících.

Dlouhodobě jako klíčový faktor pro Českou republiku zůstává konkurenceschopnost její ekonomiky, diversifikace průmyslu a orientace na nové trhy. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák považuje za klíčové posílení vztahů se zeměmi mimo EU, zejména s asijskými státy, které nabízí mnoho nových příležitostí pro české firmy. Vadou na kráse může být nadále strmý růst cen energií, který může zatížit podnikání v Česku a mít negativní vliv na vývoj koruny i celé ekonomiky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy