Iberoamerické poklady v sále předků jaroměřickéhom zámku

Barokní sál předků na zámku Jaroměřice nad Rokytnou se stal v sobotu 13. srpna místem setkání dvou světů a dvou kultur. Stalo se tak v rámci koncertu Iberoamerické hudební poklady.

uniweb weby

Na něm se představili sopranistka, členka souboru Janáčkovy opery Národního divadla Brno a nositelka ceny DIVA Národního divadla Brno za nejlepší ženský pěvecký výkon sezony v roce 2011 a 2013 Andrea Široká (roz. Priechodská) a kytarista, nositel Čestného kříže řádu za občanské zásluhy, dramaturg festivalu IBÉRICA, umělecký ředitel festivalu Colores Flamencos, dále mimo jiné i profesor a pedagog, producent (Flamenco a jeho lidé), fotograf a překladatel, brněnský rodák Petr Vít.

Koncert Iberoamerické hudební poklady byl v pořadí pátým koncertem Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského 2016 a jeho námětem byl iberoamerický svět. Na jedné straně kulturní oblast Iberského poloostrova, konkrétně Španělsko a Portugalsko a na straně druhé velká a různorodá kulturní oblast Latinské Ameriky.

Kulturu Iberského poloostrova představili velikáni španělské hudby jako Enrigue Granados (E mirar de la Maja, La Maja dolorosa č. 3, Danza espan~ola č. 5), Joaquín Rodrigo (Pastorcito Santo, Coplillas de Belén, Aranjuez, ma pensée – Adagio) nebo geniální básník Frederico García Lorca (Canciones espan~olas antiquas, Las morillas de Jaén, Anda jaleo, Nana de Sevilla, El Café de Chinitas, Zorongo…), zvláštní místo zaujímají na koncertě sefardské písně - nostalgické písně španělských židů, sefarditů (El rey quo muncho madruga, Esta montana etc. - arr. Petr Vít).

Latinskoamerickou hudbu prezentovali největší brazilský skladatel spisovatelů Heitor Villa Lobos (Modinha, Cancao do poeta do seculo XVIII, Bachiana brasileira č. 5) a argentinský skladatel Ariel Ramírez (Alfonsina y el mar, La peregrinación).

Iberská a latinskoamerická kultura je pro nás Evropany tak trochu jiná. Pro někoho více, pro někoho méně. Přesto lze ale sjistotou říci, že rozhodně stojí za poslech a za trochu pozornosti, neboť je krásná, plná života a energie.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy