Jihlavské betlémy představí v Telči

Muzeum Vysočiny v Jihlavě je spolu s Městem Telč spoluautorem vánoční výstavy s názvem Nad Betlémem vyšla hvězda, která bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 24. listopadu v Městské galerii Hasičský dům v Telči.

uniweb weby

„Budou zde vystaveny jihlavské betlémy ze sbírek Muzea Vysočiny v Jihlavě, pocházející převážně z druhé poloviny 19. století. Patřily ve své době k významné tradici zdejšího betlémářství a následně ovlivnily a daly podnět rozvoji této lidové tvořivosti i v Třešti a nedaleké Třebíči. Muzeum Vysočiny v Jihlavě má rozsáhlý fond dřevěných figurek, staveb, rostlin a doplňků, z nichž každoročně sestavují pracovníci muzea jednotlivé celky při různých výstavách.
V Telči se představí celkem čtrnáct ukázek od velkého, tři metry dlouhého betlému po malý betlémek z miniaturních figurek. Vedle tradičních témat Svaté rodiny nebo tříkrálového průvodu bude k vidění i velmi oblíbená scéna z jihlavských betlémů – těžba stříbra. Součástí výstavy je také poslední přírůstek původního jihlavského betlému z 20. let 20. století, který muzeum zakoupilo do svých sbírek v letošním roce, nebo řezbářská práce jednoho z posledních současných řezbářů v Jihlavě Jiřího Musila z let 2010-2013,“ popisuje Dana Nováková z Muzea Vysočiny Jihlava.
Výstavu v Telči doplní doprovodný program na každou adventní neděli, který zajišťuje radnice v Telči spolu s pobočkou jihlavského muzea v Telči. Výstava potrvá do 15. ledna 2017.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 24.11.2016 10:28




0 +
 

Hlavní zprávy